Naslovna Najnovije EU u strahu od rigoroznijih sankcija: „Rusija bi ove zime mogla da...

EU u strahu od rigoroznijih sankcija: „Rusija bi ove zime mogla da isključi sav izvoz gasa“

0

Evropa mora odmah da se pripremi na to da bi Rusija ove zime mogla da isključi sav izvoz gasa, kazao je danas šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

On je pozvao vlade da rade na smanjenju potražnje i na tome da nuklearne elektrane nastave s radom.

Birol je rekao da bi smanjenje zaliha poslednjih nedelja, koje je Kremlj pripisao radovima na održavanju, moglo u stvari da bude početak širih rezova koji su osmišljeni da spriječe punjenje skladišnih objekata u pripremama za zimu, pošto Rusija, na čelu sa Vladimirom Putinom nastoji da stekne uticaj u regionu.

Evropa bi trebalo da bude spremna u slučaju da ruski gas bude potpuno ukinut. Što se više približavamo zimi, više razumijemo namjere Rusije. Vjerujem da su rezovi usmjereni ka izbjegavanju da Evropa napuni skladišta i povećanju ruskog uticaja u zimskim mjesecima- rekao je Birol u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Zemlje Evropske unije se utrkuju u cilju nadopunjavanja kapaciteta skladišta. Njemačka se nada da će dostići 90 odsto kapaciteta do novembra, ali njihova su skladišta trenutno samo napola puna.

Države članice takođe rade na smanjenju nivoa oslanjanja na ruska fosilna goriva nabavljanjem gasa iz drugih zemalja, uključujući i SAD, te ubrzavanjem prelaska na obnovljive izvore energije, iako zvaničnici priznaju da bi trka sa ciljem postupnog izbacivanja ruske nafte i gasa značila sagorijevanje više ugljena i održavanje rada nuklearnih elektrana.

Birol je rekao da hitne mjere koje su preduzele evropske vlade za smanjenje potražnje za energijom verovatno nisu otišle dovoljno daleko, i pozvao zemlje da rade na očuvanju zaliha energije.

– Vjerujem da će biti sve dubljih mjera potražnje kako se zima bude približavala. Možda će morati da se racionalizuju isporuke gasa, ako Rusija dodatno smanji izvoz gasa- zaključio je on.

Moskva je poslednjih nekoliko nedelja smanjila ili čak prekinula isporuke gasa u nekoliko zemalja EU, kao odgovor na sankcije nametnute Kremlju zbog ruske invazije na Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube