Naslovna Izdvajamo Evo koliko iznosi prosječna januarska penzija, a koliko za one sa 40...

Evo koliko iznosi prosječna januarska penzija, a koliko za one sa 40 godina staža

0
Fond PIO Republike Sepske

Predsjednik Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić izjavio je da je Ministarstvo finansija jutros doznačilo 146,5 miliona KM za januarsku penziju i da će oko 283.000 penzionera u Srpskoj i van nje dobiti penzije na svoje račune, ističući da je prosječna januarska penzija 591 KM ili 45,38 odsto prosječne plate u Srpskoj.

„Kada govorimo o korisnicima prava koji imaju 40 i više godina staža osiguranja, njihova prosječna penzija za januar je 882 KM, odnosno oko 68 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj“, rekao je novinarima Milić, koji u Tesliću prusustvuje sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske.

On je naveo da će „Pošte Srpske“ danas ili u naredna dva dana završiti isplatu penzija licima koja ovo pravo ostvaruju preko njih.

„Fond za penzijsko osiguranje, kao servis jednog od najvećih konzumenata kada je riječ o građanima Republike Srpske, pravovremeno je izvršio obračun uvećanih penzija za 9,2 odsto u skladu sa zakonom na osnovu redovnog godišnjeg usklađivanja, pravovremeno dostavio sve čekove Poštama Srpske koji isplaćuju za nekoliko desetina hiljada korisnika prava u Republici Srpskoj i svim poslovnim bankama fajlove“, rekao je Milić.

On je naglasio da je, u odnosu na decembarsku penziju, potrebno za 12,5 miliona KM više sredstava na mjesečnom nivou, te će na godišnjem nivou, kako je predviđeno planom, biti potrebno oko 150 miliona KM više u odnosu na 2023. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: