Naslovna Izdvajamo Evo šta su naumili: Objavljeni amandmani skupštinske većine u Banjaluci

Evo šta su naumili: Objavljeni amandmani skupštinske većine u Banjaluci

Donosimo amandmane koje je predložila skupštinska većina u Banjaluci na predloženi budžet grada za 2021. godinu. Partije koje imaju skupštinsku većinu u Banjaluci (SNSD, US, DEMOS, SP) predložile su niz amandmana na nacrt budžeta za 2021. godinu.

 

Oni zbog virusa korona i nadljudskih napora zdravstvenih radnika tokom borbe za ublažavanje posljedica pandemije, koji u isto vrijeme izlažu sebe najvećem riziku traže jednokratnu pomoć za ovu grupu građana.

„Poznato je da je Vlada dala jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000 KM zdravstvenim radnicima, te bi bilo nužno da Grad u okviru svojih mogućnosti pomogne na isti način“, pišu u obrazloženju amandmana.

Oni su procijenili da bi se za četiri javne zdravstvene ustanove na području grada trebalo obezbijediti oko 4 miliona KM.

Takođe, oni traže i da se dodatnio pomogne ugostiteljima i radnicima u sektoru turizma.

„U prijedlogu budžeta za 2021. godinu predlaže se kapitalni grant za pomoć poslovnim subjektima iz oblasti ugostiteljstva i turizma u svrhu prevazilaženja posljedica izazvanih pandemijom virusa korona u iznosu od 1.000.000 KM. Tačnije, traži se dodatnih 800.000 KM na već planiranih 200.000 KM“, navodi se u njihovom amandmanu.

Ove stranke su zatražile i dodatna izdvajanja za porodicu, odnosno za svako novorođeno dijeto po 500 KM.

„U doba pandemije virusa korona i smanjenja stope nataliteta, opstanak porodice i društva zavisi od broja novorođene djece, S tim u vezi, upućujem navedeni amandman da se pruži podrška svakom novorođenom djetetu u iznosu od 500 KM u svrhu kupovine opreme za bebe.“

U četvrtom amandmanu oni traže da se gradonačelnik, budžetski korosnici, kao i ostali korisnici budžetskih sredstava, obavezni su da se kod izvršenja budžeta, trošenja sredstava, postupka nabavke roba, usluga i radova pridržavaju Programa uređenja građevinskog zemljišta, Programa zajedničke komunalne potrišnje i ostalih planova i programa koje donosi Skupštia grada.

Uz ove zajedničke amandmane i svaki klub posebno je predložio po još jedan. Tako iz Ujedinjene Sprske traže da se povećaju izdvajanja za boračke organizacije, iz SNSD-a za studenske i penzionerske, dok iz Demosa traže da se povećaju izdvajanja za selo.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković upozorio je danas da skupštinska većina zategla konopac koji mora pući, jer provode ekonomski zločin nad Banjalukom i Banjalučanima.

Stanivuković je rekao da skupštinska većina, predvođena SNSD-om, predloženim amandmanima na budžet blokira normalan život u Banjaluci.

„Nisam mogao zamisliti ni u najlošijim snovima da bi neko mogao da ovo napravi ljudima koji žive u Banjaluci. Predlažu amandmane koji blokiraju život u Banjaluci. Ovo je ekonomski zločin nad građania Banjaluke. Bujrum usvojite ovo ali objasnite onda što je Banjaluka bez rasvjete, puteva, nepokošenih parkova…“, kazao je Stanivuković.

On je rekao da ne može vjerovati da neko može predložiti amandmane kojim Banjaluka ostaje bez održavanja infrastrukture.

„Ukinuli su milion maraka za higijenu u doba pandemije“, naveo je Stanivuković, dodajući da su za 90 odsto smanjena sredstva za održavanje puteva. a ostavljeno 10 odsto za ovu godinu što je već potrošeno u prva tri mjeseca. Ovo je zločin prema građanima i Banjaluci“, kazao je Stanivuković, nagalašavajući da je ovo hrabra smjelost odbornika skupštinske većine da ovako nešto učine prema sopstvenim građanima.

Takođe su, kaže on, predvidjeli da donesu odluku kako bi ukinuli gradonačelniku mogućnost preraspodjele sredstava.

„Zatečen sam i moram priznati da sam poražen ne kao gradonačelnik nego kao čovjek nečijom bahatošću i bezobrazlukom“, kazao je Stanivuković, dodajući da Banjaluka sa ovim amandmanima ne može preživjeti narednih mjeseci.

„Od osam miliona, koje je imao bivši gradonačelnik na raspolaganju, meni su ostavili milion“, kazao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, predloženi amandmani nisu zakoniti, jer se ovim blokira funkcionisanje grada.

„Ovim se vrijeđa inteligencija građana i naša dužnost će biti da po parkovima i putevima postavimo njihove fotografije da se zna ko je blokirao život Banjaluke i Banjalučana“, kazao je Stanivuković i dodao da im ne može garntovati da nakon ovoga im građani neće doći kući da ih pitaju šta rade?

„Budžetom mi smo predložili 31 milion investicija i pet miliona manje rashoda“, ali oni to ne prihvataju nego blokiraju grad. što je zločin prema ovim građanima“,kazao je Stanivuković.

„Zatekli su konopac koji mora pući, ja neću biti odgovoran za reakciju koja će se desiti, jer je puno poziva građana koji su protiv ovakvih odluka skupštinske večine, jer se Banjaluka stavlja u tešku poziciju. Blokira se normalan život…Ubuduće neće biti popravke ulica, niti gradske rasvjete, javnog prevoza, održavanja parkova i higijene…“, kazao je Stanivuković.

On je rekao da će odbornici skupštinske većine, koji ovo predlažu, biti osobe non grata u ovom gradu.

Banjaluka neće stati, a gradonačelnik se ponaša kao dijete kada mu uzmete igračku pa se odmah rasplače, rekao je Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u skupštini Grada Banjaluka.

„Spočitava nam se da će Banjaluka stati, kako neće biti košenja trave, da neće biti asfaltiranja puteva. Moram vam reći da sa republičkog nivoa imamo jasnu poruku da će se Republika uključiti u riješavanje ovih problema i svi putevi koji su bili planirani će biti asfaltirani. Gradonačenilik se ponaša kao dijete kad mu uzmete igračku, odmah se rasplače. Mi nismo prekrajali cijeli budžet, u pitanju je bilo samo tri odsto. Budžet koji je oko 150 miliona maraka, mi smo išli sa amandmanima oko 6,5 miliona. Gradonačelniku smo ostavili preko 145 miliona da on upravlja sa njima, ali on očigledno to ne zna“, rekao je Topić.

Topić je govorio i u upućenom amandmanima.

„Jedan od bitnih amandmana je podrška pronatalitetnoj politici, za sve porodilje će biti izdvojeno po 500 maraka u ovoj godini. Išli smo sa amandmanima što se tiče privrede, pozivali smo gradonačenika na dogovor oko pomoći privredi, nismo naišli na razumijevanje. Našim prijedlogom biće usvojeno milion maraka za podršku svim privrednicima koji su pogođeni koronom. Imali smo senzibilitet prema najstarijoj populaciji i penzionerima. Udruženje penzionera će dobiti 200.000 maraka za pomoć najugroženijim“, rekao je Topić

(BUKA)