Naslovna Najnovije Evo zašto je „Prointer“ izgubio ugovor sa SAP-om?

Evo zašto je „Prointer“ izgubio ugovor sa SAP-om?

0

Banjalučki “Prointer” koji je izgubio licencu za instalaciju i pružanje podrške njemačkog informacionog sistema SAP, bez najvažnijeg posla mogao je ostati zbog niza razloga, prije svega zbog traljavog posla u “Šumama RS”, te nedostatka kvalitetnog stručnog kadra za instalaciju i pružanje podrške, tvrde sagovornici portala CAPITAL.

Prema njihovim riječima, ako bi se izuzeli politički razlozi, odnosno da je saradnja prekinuta zbog sankcije predsjednika RS Miloradu Dodiku i povezanosti njegovog sina Igora sa vlasništvom u “Prointeru”, osnovni uzrok za to je najvjerovatnije krije u epskom neuspjehu implementacije softvera u “Šumama”. RS” plaćenih 17 miliona maraka, a koji nikad nije proradio.

Da jeste, možda bi mogli objasniti kako su „Šume RS“ u 2021. godini uspjele da na 221 milion maraka prometa ostvare dobit od samo 44.991 KM.

Stručnjaci iz IT sektora s kojima smo razgovarali kažu da SAP, kao najveći svjetski proizvođač sistemskog softvera za velike tvrtke, čije su usluge koliko skupe toliko precizne, jednostavno sebi ne može dozvoliti traljavost i lošu implementaciju, slabu podršku i proizvodnju rokova za obavljanje poslova.

Korisnici SAP-a „ne znaju“ da je „Prointer“ izgubio licencu

U Javnom poduzeću ”Putevi RS” kažu da još uvijek nisu zvanično obaviješteni da je ”Prointer” izgubio status partnera kompanije SAP.

„Trenutno koristimo pojedine module u okviru SAP-a, kao na pimjer modula za zakup putnog zemljišta. Licenca za korisnike plaćena je u sklopu prvobitnog ugovora o nabavci softvera i za sada ne postoji problem u korištenju programa. Kada se ukaže potreba za novim licencama, raspisaćemo javnu nabavku na koju će se moći prijaviti svi koji imaju status partnera kompanije SAP“, rekli su iz „Puteva RS“.

“Vrlo je moguće da se radi o lošem urađenom poslu u “Šumama RS” i da je to bio okidač za prekid saradnje. Moguće je da u “Prointeru” nema dobrih stručnjaka za SAP i da im projekti čekaju. SAP to sebi ne dopušta, oni svoje usluge naplaćuju velikim parama i inzistiraju da se sve uradi savršeno. To je veliki svjetski brend koji ne trpi da netko kupi licencu i ne uradi posao ili kasni sa rokovima”, kaže naš sugovornik koji ima višegodišnje iskustvo u IT sektoru i koji radi na inozemnom tržištu.

Prekid suradnje sa SAP-om, tvrdi naš drugi sagovornik, možda se dogodio i zbog nedostatka stručnog kadra.

Problem je možda i tehničke prirode

Podsjećajući da je “Prointer” mjesecima unazad imao otvoren natječaj za inžinjera za SAP, sugeriše da je problem možda i tehničke prirode i velike fluktuacije radne snage u informatičkom svijetu.

Također, jedna od mogućnosti krije se iu tome da je SAP smjestio dio svojih rješenja u oblak i da im više ne treba podrška poput “Prointera”.

“Pitanje je i tko je to radio kod njih, možda su radnici izgubili stručne kompetencije, otišli iz kompanije i da nema tko da ih zamijeni. Ovo je prisutan trend i možda je SAP odlučio da ne čeka dugo da se mjesto popuni”, kaže on.

Inače, SAP se koristi u kompanijama koje rade sa desetinama tisuća radnika po cijelom svijetu. Bilo da se radi o knjigovodstvu, plaćama radnika, odmorima ili obavljenim zadacima, prometu tvrtki, ulazima i izlazima, doslovno se sve može naći u jednom sistemu.

“Taj softver prati hiljade parametara, od radnika i njihovog radnog statusa, preko poslovanja, fakture, ulaza, izlaza, do bilansa, odnosno čime se kompanija bavi i traži najbolja i najbrža rješenja u svijetu. Međutim, licenca i vrijeme njegove implementacije, te cijena koja se plaća, za nas je previsoka.

Lakše i jeftinije bi bilo napraviti softver u bilo kojoj domaćoj firmi. Mi nemamo ni velike tvrtke niti puno radnika za ovakav informacijski sustav. Ali je pitanje tko bi bio sposoban za ovako nešto. Ko zna, taj radi za inozemno tržište i neće se baviti našim mućkama“, kaže on.

Kratka povijest SAP-a

SAP je napravljen u Njemačkoj od strane tvrtke SAPSE, pionira u organizaciji rada, tijekom sedamdesetih godina prošlog vijeka, a vremenom se razvio u gigantu za implementaciju aplikacija prakse za poslovne procese.

Skraćenica SAP nastala je od “Sistemi, aplikacije i procesi” (na njemačkom SADP – Proizvodi za sistemske aplikacije u obradi podataka).

Njihovi sustavi pomogli su da se izvrši racionalizacija postupaka i procesa u milijunima kompanija diljem svijeta.

SAP kombinuje područja unutar koje organizacije, učinkovito upravljajući resursima, planovima i ciljevima, obrađuju bilo koju vrstu podataka i omogućuju integriranje različitih informacija i sadržaja različitih radnih jedinica pomoću mrežnih procesa i računalnih obrada.

Sustav je odličan za jednu veliku korporaciju u kojoj se upravlja ogromnim protokom podataka, a posebno je usmjeren na korporacije koje namjeravaju postići rast i optimizaciju svog poslovanja.

( Capital   Foto:BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: