24.7 C
Banja Luka

EVO ZAŠTO JE PUTIN IZDAO NAREDBU! RUSI NEOČEKIVANO udarili na HARKOV

Operativna grupa „Sever“ ruske armije u petak u četiri sata ujutru 10. maja 2024 godine započela je snažnu artiljerijsku vatru iz samohodnog artiljerijskog oruđa i všecevnih raketnih lansera po ukrajinskoj teritoriji u Harkovskoj oblasti.

Udari raketa i granata kombinovani su sa masovnom upotrebom planirajućih avionskih bombi koje su padale po ukrajinskim pozicijama. O jačini napada govori i podatak da je na jednu poziciju za sat vremena palo 25 avionskih bombi tipa FAB-500 sa planirajućim dodatkom koji su lansirane sa jurišnih bombardera SU-34, piše portal tvfront.rs.
Prodor na teritoriju Harkova iz pravca Rusije je prvi udar na Ukrajinu posle 24. februara 2022. godine. U aprilu 2022. posle povlačenja ruskih trupa iz Kijevske i Sumske oblasti, kao i Harkovske, napada kopnenih trupa iz pravca Rusije nije bilo.

Operativna grupa Sever pod komandom generala Aleksandra Lapina ima 50.500 vojnika, 400 tenkova, 930 borbenih vozila pešadije, 990 komada artiljerije i 120 komada VBR.

Ima težišni zadatak stvaranja tampon zone uz rusko ukrajinsku granicu do tromeđe Ukrajine-Rusije i Belorusije kako bi se zaustavili aritljerijsko-raketni masovni napadi na Kursk, Brjansk i Belgorod.
Poseban fokus ruske vojske je drugi po veličini i industrijski najvažniji grad Ukrajine Harkov, koji ima i jaku vojnu industriju.

Treba napomenuti da je poslednja dva meseca sam Harkov pod masovnim raketnim udarima ruske vojske. Rusija grad napada dronovima kamikazama, taktičko-balističkim raketama Iskander M, zatim planirajućim avionskim bombama FAB -500, FAB-1500 i FAB-3000 koje su razarale periferiju Harkova i taj milionski grad ostavili bez struje i vode.

Američka doktrina „Šokiraj i zaplaši“
Teški uslovi života naterali su veliki broj civila da napuste Harkovsku oblast. Veruje se da je Rusija zapravo koristila modifikovanu američku doktrinu „Šokiraj i zaplaši“ čime je populacija ove oblasti uz granicu sa Ukrajinom znatno smanjena.

Inače, Ukrajina je poslednja tri meseca intenzivno koristila zonu Harkovske i Sumske oblasti za upade diverznatsko-terorističkih grupa na teritoriju Belogrodske, Kurske i Brajnske oblasti, kombinovano sa udarima dronova kamikaza i udarima višecevnih raketnih sistema.

Pored stvaranja tampon zone uz granicu sa Rusijom, Harkov za Rusiju ima veoma važan značaj. Osim blizine Belgoroda, Harkov je značajan zbog jake industrije.

Pre svega, u tom gradu se nalazi druga najveća fabrika tenkova i remontni zavod Morozov mašin biro.  Naime u vreme Sovjetskog Saveza to je bila druga po veličini fabrika tenkova ispred Omska i iza Nižnjeg Tagila na Uralu.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here