Naslovna Politika Evo zbog čega Stevandić nije dao bianko podršku Dodiku

Evo zbog čega Stevandić nije dao bianko podršku Dodiku

0

Disciplinu „ucjena“ Stevandić je davno usavršio kao jedan od prvih „papaka“ SDS-a koji je prodao vjeru za večeru i opozicioni stranački dres zamjenio uz ogromne benefite za sebe…

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, ukoliko na izborima pobijedi vladajuća koalcija, biće novi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovu informaciju Stevandić je podijelio sa svojim stranačkim kolegama, nakon nedavne Konvencije Ujedinjene Srpske u Gradiški na kojoj su predstavili svoje liste, slogan, pečat i izborni program.

Kako Ujedinjena Srpska na toj Konvenciji nije dala podršku kandidatima SNSD-a za pojedinačne funkcije  Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, Stevandić je na druženju nakon Konvencije otkrio detalje ovog scenarija.

„Dodik mi je obećao poziciju predsjednika Narodne skupštine i to je za nas dovoljno. Ali to se mora još ukovati i ne smijemo dopustiti da nas izvara. Zato ćemo sa podrškom izaći Predsjedništvo partije 10. jula na Jahorini, uz dodatne garancije i naše uslove“, rekao je Stevandić saradnicima na druženju u Gradišci.

U  tekstovima u pojedinim medijima koje kontroliše, Stevandić je odmah pustio tekst kako navodno Ujedinjena Srpska nije željela da da bianko podršku kandidatima SNSD-a,  jer „u Ujedinjenoj Srpskoj odluke donose organi – Predsjedništvo i Glavni odbor“.

„Naše odluke se ne mogu naručivati ili dogovarati bianko, jer su rezultat širokog konsenzusa. Samo tako imaju smisao i mogu se sprovesti i ostvariti na svakom dijelu Republike Srpske. To se inače zove imati karakter“, rekao je Stevandić, koji je karakterno otpočeo finalnu trgovinu za sebe i svoju poziciju.

Ujedinjena Srpska je još prošle godine usvojila zaključke u kojima predlaže Nenada Stevandića za jednu od inokosnih funkcija, iako su znali da unutar koalicije za to nema šanse. Ali nije ni bila stvar u tome, kako je sada otkrio i sam Stevandić, stvar je u trgovini funkcijama.

Stevandić već zna da ne može biti predsjednik Vlade, a da je funkcija predsjednika Narodne skupštine,  druga pozicija u vlasti, ono što ga odavno zanima još od vremena kada je u prošlom sazivu bio njen potpredsjednik. Upravo sa te pozicije, koristeći logistiku i sve skupštinske kapacitete, Stevandić je i napravio svoju partiju, Ujedinjenu Srpsku.

Od tada je uglavnom ucjenama podrške Dodiku i sličnim metodama za svoje kadrove obezbjedio rukovodeća mjesta u vlasti i bio izdašan u zapošljavanju novopridošlih članova, posebno kada je riječ o školama, poštama, zdravstvenom sektoru, civilnoj zaštiti, ali i Službi Narodne skupštine u koju je Stevandić posljednjih nekoliko godina instalisao veliki broj svojih kadrova.

„A kada dođem na čelo Skupštine, sve ću posmjenjivati. Od generalnog sekretara, pomoćnika, šefova odsjeka i dovešćemo svoje ljude. Kada to zaokružimo Dodik će morati da igra kako mi sviramo, jer to će biti naša najjača poluga vlasti i odlučujući faktor moći“, rekao je Stevandić, otkrivajući svoje planove saradnicima nakon Konvencije u Gradišci.

Da se nije šalio govori i podatak da je već imao spremna neka od imena. Tako je rekao da će za generalnog sekretara odmah postaviti Tihu Džakića, a za njegovog pomoćnika nekadašnju novinarku Mariju Bubalo Đuran koju je doveo u Narodnu skupštinu za svoju sekretaricu kada je bio njen potpredsjednik.

Marija Bubalo Đuran kasnije je pod njegovim pritiskom postala i sekretar jednog od skupštinskih odbora i glavni lični informator unutar Narodne skupštine, ali i Kluba US. Za svoje usluge dobro je nagrađena, tvrde nezadovoljni u US.

Stevandić je nosilac kandidatske liste za Narodnu skupštinu Srpske u Izbornoj jedinici tri i njegov ulazak u skupštinske klupe je siguran.  Ono što nije sigurno je prolazak sadašnjeg potpredsjednika Narodne skupštinske Milana Petkovića u bh parlament.

Stevandić je stavio Petkovića za nosioca liste Ujedinjene Srpske za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u Izbornoj jedinici jedan, kako bi ga eliminisao iz partije, budući da mu već dugo pravi probleme.

Naime, Petković je javno u medijima za  svoj loš rezultat na prethodnim izborima okrivio Stevandića.

„U Ujedinjenu Srpsku sam ušao srčano, sa željom da doprinesem i pomognem. Kandidovao sam se za izbore 2020. godine sa željom da pomognem partiji. Doživio sam poraz i smatram da to nije iz razloga što me nisu podržali građani, nego članstvo moje stranke, prije svega rukovodstvo, na čelu sa Stevandićem“, rekao je nedavno u jednom tv intervjuu Petković.

Posebno ga je iznenadilo, kako je rekao, to što na mjesto na kojem je Stevandić glasao nije dobio glasove.

„Iznenadio sam se kada sam saznao da ni on nije glasao za mene, jer nisam imao glasova na mjestu gdje on glasa. Njegovo obrazloženje je bilo da je on glasao, ali da njegovih glasova nema, te da je u pitanju inženjering, odnosno da sam pokraden i da moji rezultati nisu čitani kada su čitani glasovi. Šta god bilo to je iza nas, mi smo taj nesporazum prevazišli“, rekao je navini Petković, što mu Stevandić vraća žrtvovanjem na listi na kojoj neće proći nakon čega će biti eliminisan iz rukovodstva US.

Naivni mlađani Petković otišao je i korak dalje, rekavši opšte poznatu stvar da se, iako Narodna skupština bira Vladu, Vlada često postavlja ispred NS RS i da ne pokazuje dovoljno poštovanja prema narodnim poslanicima, odnosno NS RS kao najvećoj zakonodavnoj instituciji.

Upravo to jeste cilj Stevandića, ovladavanje Narodnom skupštinom, instalisanje svojih kadrova, i pojačavanje kapaciteta ucjene prema koalicionim partnerima.

Ovu disciplinu Stevandić je davno usavršio kao jedan od prvih „papaka“ SDS-a koji je prodao vjeru za večeru i opozicioni stranački dres zamjenio uz ogromne benefite za sebe.

Taj politički trgovački kapacitet Stevandić je započeo još u SDS-u kada je 2012. godine, mimo volje rukovodstva partije, u Gradskom odboru Banjaluka izlobirao kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke i tako „oteo“ dobar broj glasova tadašnjem kandidatu opozicije Draganu Čaviću i omogućio pobjedu SNSD-a. Upućeni tvrde da mu je za tu uslugu jedan od tajkuna bliskih SNSD-u isplatio na ruke više od milion KM.

(BN Foto: Fejzbuk/RAS Srbija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: