Naslovna Izdvajamo Turska počinje invaziju na Siriju? Napali Asadove trupe – Rusi poslali vojsku

Turska počinje invaziju na Siriju? Napali Asadove trupe – Rusi poslali vojsku

0
Turska je u poslednja 24 sata u Siriju uvela skoro sto tenkova i pedeset artiljerijskih sistema.

Turske trupe pokrenule su invaziju na Siriju, suprotno zahtjevima ruske strane da odustane od bilo kakve eskalacije u Arapskoj Republici.

Samo u posljednja 24 sata sirijsku granicu su ilegalno prešla četiri ogromna turska vojna konvoja u kojima se nalazi do sto tenkova i pedesetak artiljerijskih sistema.

Prema riječima lokalnog stanovništva, u Siriju je ušlo i do 1.500 turskih vojnika, a uzimajući u obzir satelitske podatke, u Siriju bi u narednih nekoliko sati mogle biti dovedene dodatne turske jedinice.

Situacija još nije dostigla direktnu eskalaciju velikih razmjera u Siriji, međutim, činjenica da su turske bespilotne letilice prije nekoliko dana napale položaje sirijskih trupa u Tel Rifatu ukazuje da Ankara i dalje ide u direktnu konfrontaciju i da namjerava da sprovede sopstveni vojnu operaciju.

Vjerovatno je Turska dobila odobrenje od NATO-a u zamjenu za odobrenje da Švedska i Finska uđu u Alijansu.

Istovremeno, postoje informacije da je Rusija prebacila svoje dodatne trupe u sjeverni deo Sirije. Konkretno, strani izvori izvještavaju da je tokom protekle nedelje do 600 ruskih vojnika stiglo u vazduhoplovnu bazu Kamišli, ali ta činjenica još uvijek nije pouzdano potvrđena.

 

Webtribune.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: