Naslovna Izdvajamo F-35 PROTIV S-300: Neprijatno iznenađenje za Amerikance

F-35 PROTIV S-300: Neprijatno iznenađenje za Amerikance

0
Ruski protivvazdušni raketni sistem S-300 uspeo je da priredi veoma neprijatno iznenađenje pilotima američkog vazduhoplovstva. Nisu bili spremni za to, piše agencija FAN.

Stižu izveštaji da sistemi najnaprednijih američkih lovaca F-35 nisu u stanju da identifikuju S-300. Čak i u situacijama kada su ruski sistemi PVO u dometu vidljivosti pilota, oprema aviona nije u stanju da se nosi sa ovim zadatkom. Razloge zbog kojih su lovci Ratnog vazduhoplovstva SAD počeli da upadaju u zamku ne baš najnovijih sistema PVO Oružanih snaga Ruske Federacije, naveo je vojni stručnjak i direktor Muzeja PVO Jurij Knutov.

U intervjuu za 5-tv.ru, stručnjak je istakao da ruska vojska ima na raspolaganju raznovrsnu opremu za elektronsko ratovanje koja im omogućava da osiguraju bezbednost protivvazdušnih raketnih sistema. Istovremeno, savremeni PVO sistem S-500 opremljen je sopstvenim sistemom za elektronsko ratovanje. Moguće je da su slični tehnički uređaji počeli da se uvode u S-300.

„Možda se neki elementi iz ovog sistema sada koriste za zaštitu sistema S-300. Odnosno, koriste sisteme koji zapravo obmanjuju elektroniku F-35 i ili uopšte ne vide kompleks, ili vide njegovu lokaciju u potpuno drugom delu, iako piloti takve sisteme vizuelno posmatraju“, naglasio je Knutov.

„Osim toga, Oružane snage Ruske Federacije grade integrisani sistem PVO po lukavom principu. Stvar je u tome da su svi PVO sistemi povezani u jedan automatizovani sistem upravljanja. Radi kao jedan kompleks, što veoma otežava identifikaciju oruđa. Nešto slično se može primetiti i u zemljama NATO-a. Međutim, američki i evropski kompleksi su inferiorni u odnosu na ruske po mehaničkoj opremi’’, sumirao je Knutov.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube