Naslovna Izdvajamo Farmeri ogorčeni: Uskoro blokada graničnih prelaza ako SM BiH ne ispuni zahtjeve

Farmeri ogorčeni: Uskoro blokada graničnih prelaza ako SM BiH ne ispuni zahtjeve

Ako Savjet ministara BiH u međuvremenu ne donese odluku o uvođenju zaštitnih mjera na uvoz mesa iz EU, 4. maja ujutru izlazimo na granične prelaze, gdje ćemo protestovati dok naš zahtjev ne bude ispunjen.

Ovo poručuju iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, u ime svih farmera iz BiH, naglasivši da će, sve dok blokada graničnih prelaza bude trajala, biti onemogućen teretni saobraćaj.

– Znamo da će to izazvati određene probleme, ali mi, jednostavno, više nemamo izbora. Jedini način da opstanemo jeste da vlast uvede carine i takse na uvoz svježeg i rashlađenog svinjskog i goveđeg mesa iz EU. Na taj način bismo zaštitili domaću proizvodnju i dali šansu mladima koji hoće da se bave poljoprivredom. U suprotnom, nema nas nigdje – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog saveza Stojan Marinković.

Poručuje da blokada neće trajati sat ili dva, nego da će se farmeri organizovati i u smjenama boraviti na graničnim prelazima.

– Tako će biti sve dok vlasti ne čuju naš vapaj i ne uvedu mjere koje za nas znače opstanak. Već razrađujemo strategiju šta ćemo i kako ćemo, u slučaju da sve i dalje ostane mrtvo slovo na papiru. Zaista nam nije jasno zašto se ne uvode pomenute mjere, kad i međunarodni trgovinski sporazumi koje smo potpisali predviđaju takvu mogućnost, u slučaju ugroženosti domaće proizvodnje – kaže Marinković.

Pored prekomjernog uvoza mesa i ostalih poljoprivrednih proizvoda, domaći farmeri muku muče i s niskim otkupnim cijenama onoga što proizvedu.

– Te cijene su ispod svake rentabilnosti, i to ne samo kod mesa, nego i kod ostalih poljoprivrednih kultura. Nikad nismo bili u težoj situaciji – poručuje Marinković.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH, koja je održana 8. aprila, opet nije postignut konsenzus u vezi s donošenjem odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica EU.