Naslovna Najnovije Finska fokus istrage o oštećenom plinovodu u Baltiku prebacila na kineski brod

Finska fokus istrage o oštećenom plinovodu u Baltiku prebacila na kineski brod

0

Finska policija je rekla da je kineski brod čije se kretanje poklopilo s vremenom i mjestom navodne sabotaže plinovoda između Finske i Estonije koji je oštećen ovog mjeseca sada u fokusu njihove istrage.

Nakon što je curenje dovelo do zatvaranja plinovoda Balticconnector 8. oktobra, finske vlasti istražuju štetu za koju kažu da je prouzročena „vanjskom“ aktivnošću.

U petak su rekli da su usredotočeni na Newnew Polar Bear, teretni brod koji je ove godine navodno došao u kinesko vlasništvo. Između 2017. i 2022. bio je poznat kao Baltic Fulmar, izvijestila je finska televizija YLE.

„Kretanje broda Newnew Polar Bear koji plovi pod zastavom Hong Konga podudara se s vremenom i mjestom oštećenja plinovoda“, rekao je finski Nacionalni istražni ured.

Policija je također potvrdila da je štetu uzrokovala vanjska mehanička sila te da su pronašli teški predmet u blizini oštećenog cjevovoda.

„Nedavno formirana ogromna gruda zemlje koja vjerojatno sadrži izuzetno težak predmet pronađena je u morskom dnu“, rekao je Risto Lohi.

Policija će pokušati podignuti predmet s morskog dna, gdje leži duboko u glini, kako bi se ispitalo je li povezan s oštećenim cjevovodom.

Nacionalni istražni ured saopštio je ove sedmice da istražuje Newnew Polarbear i ruski brod Sevmorput, za koje su rekli da su oba bila u tom području u vrijeme incidenta.

Nakon dovršetka istrage na mjestu zločina u vezi s oštećenjem plinovoda u četvrtak, uzorci se sada analiziraju u forenzičkoj knjižnici Ureda.

Trebat će najmanje pet mjeseci za popravak plinovoda, rekao je njegov operater prošle sedmice ostavljajući Finsku potpuno zavisnom o uvozu ukapljenog prirodnog plina tokom zime.

Prirodni plin čini oko 5 posto potrošnje energije u Finskoj, uglavnom se koristi u industriji i proizvodnji topline i električne energije.

Prošle godine podvodne eksplozije rezultirale su puknućem triju cjevovoda u Baltičkom moru odgovornih za transport prirodnog plina iz Rusije u zapadnu Evropu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube