Naslovna Najnovije Finska u problemu ako Rusija zatvori nebo! ČEKA IH EKONOMSKI SLOM

Finska u problemu ako Rusija zatvori nebo! ČEKA IH EKONOMSKI SLOM

0

Letovi iz Evrope za Aziju nastavljeni su bez prekida kroz ruski vazdušni prostor, ali moguća zabrana vazdušnog prostora takođe može dovesti do toga da EU uskrati ruskim avioprevoznicima pristup Evropi i Severnoj Americi.

Finnairovi letovi iz Helsinkija za Aziju preko ruskog vazdušnog prostora.

Uprkos eskalaciji sukoba, Finnair i druge evropske aviokompanije održavaju neprekidne letove kroz ruski vazdušni prostor za Aziju.

Međutim, EU se već priprema za situaciju u kojoj bi Rusija iznenada oduzela prava avio-kompanijama da lete iznad zemlje.

To bi značilo obustavu letova Finnaira za Aziju.

Za aviokompanije, prelazak preko Rusije je najbrža i najkraća veza između Evrope i Azije. Alternativa bi bila obilazak juga Rusije  što bi produžilo vrijeme leta za nekoliko sati i otežalo, posebno Finnair, nastavak letova za Aziju.

Finnair većinu svojih letova za Aziju obavlja preko ruskog vazdušnog prostora.

Kompanija takođe obavlja direktne letove od Helsinki-Vantaa do Sankt Peterburga i Moskve. Trenutno nema ograničenja ruskog vazdušnog prostora koja bi uticala na poslovanje Finnaira. „U prošlosti je bilo tenzija tokom kojih je Finnair mogao bezbedno da obavlja letove širom Sibira“, kaže Topi Manner, izvršni direktor Finnaira.

 Finska bi mogla odbiti pružanje usluga kontrole letenja ruskim aviokompanijama koje lete za Sjevernu Ameriku preko finskog zračnog prostora. Putnički letovi koji polaze iz Moskve ulaze u finski vazdušni prostor iznad Lappeenranta i odlaze južno od Vaase. U praksi, u finski vazdušni prostor ulaze samo na kratko.

Većina letnih naknada koje naplaćuje Rusija plaća se direktno nacionalnoj avio-kompaniji Aeroflot. Prema Finntraffic-u, koji je odgovoran za upravljanje finskim vazdušnim prostorom, dnevno se leti oko stotinu letova preko Finske do Azije, preko Rusije.

Prekid svih letova kroz finski vazdušni prostor smanjio prihode Finntraffic Aviation Insurance ze nekoliko stotina miliona evra što bi značilo ekonimski krah.

(vijestisrpske)