Naslovna Najnovije Firme bliske porodice Dodik: Pošte RS dale 4,1 milion KM za ATV,...

Firme bliske porodice Dodik: Pošte RS dale 4,1 milion KM za ATV, Prointer i Redbox media

0

U registratorima ATV, „Redbox media“ i „Prointera“ nakupila su se 72 tenderska ugovora vrijedna 4.143.726 KM. Na čelu „Pošta Srpske“ u vrijeme stasavanja firmi bliskih obitelji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika bila je Jasminka Krivokuća, kadar SNSD-a i sestra bivše ministrice Srebrenke Golić, a naslijedio je Miladin Radović, kadar koalicije „Ujedinjene Srpske“ Nenada Stevandića.

U „Poštama Srpske“ uvijek ima dovoljno javnog novca za plaćanje poslova namijenjenih firmama bliskih obitelji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Sitno i konstantno, kao iz bankomata – reklo bi se, a onda se u registratorima Alternativne televizije, „Redbox media“ i „Prointera“ kupe 72 tenderska ugovora vrijedna 4.143.726 KM sa uračunatim PDV-om.

Više od decenije na čelu ovog javnog poduzeća bila je Jasminka Krivokuća, kadar SNSD-a i sestre Srebrenke Golić, bivše SNSD-ove ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Za njezin mandat, od 2015. godine stasavao je i „Prointer“, IT tvrtka s kojom, po priznanju oca Milorada, „sarađuje“ njegov sin Igor.

„Nije sporno da je kompanija preuzela primat na IT tržištu u Republici Srpskoj i postala jedan od glavnih partnera javnog sektora, što je opštepoznata činjenica koja se proteže kroz sve medije“, stoji u pravosnažnoj presudi Osnovnog suda u Banjaluci donesenoj u korist Žurnala, a po tužbi ove tender firme.

U međuvremenu, sada već pokojni vlasnik imperije „Integral inženjering“ Slobodan Stanković, stavljen i na crni list SAD, krajem 2017. kupio je Alternativnu televiziju, a Igor Dodik, kao predstavnik kapitala „Integrala“, pojavio se na sastancima s novinarima. U martu 2019. pisao je „Capital“, „Grand trade“ presuđenog kriminalca i bliskog Dodikovog prijatelja Mile Radišića postao je vlasnik 24 odsto, dok je većinski vlasnik sa 51 odsto učešće „Integra inženjering“ u vlasništvu Slavice Stanković, Slobodanove supruge. Nešto udjela imala je i firma „K-2“, koju je kupio „Prointer“. „Prointer“ je prethodno kupio od „Integre“ i „Grand tradea“ većinski udio i tako u potpunosti preuzeo Alternativnu televiziju. U siječnju ove godine ATV je ponovno promijenio vlasnika, te je u sudskom registru kao osnivač i „Prointerova“ sestrinska tvrtka „Infinity media“.

U 2017. godini preuzimanja ATV-a osnovana je i tvrtka za grafički dizajn, oglašavanje, trgovinu i usluge, export-import „Red Box media“. Kao osnivači navedeni su direktor Ljubiša Gornik, suprug Dodikove kćerke Gorice – Pavle Ćorović i Radišićev sin Renato Radišić.

Na čelo „Pošta Srpske“ 2019. godine došao je Miladin Radović, kadar koalicije „Ujedinjene Srpske“ Nenada Stevandića.

Sukob interesa nije utvrđivan pa je javni novac nesmetano, tenderski izvučen iz budžeta javnog poduzeća.

„PROINTERU“ 3,7 MILIJUNA KM

Počelo je sa „Prointerom“. Osnovan je 28. aprila 2015. godine, a već 30. oktobra iste godine jedini je poslao ponudu za tehničku podršku za internet „Pošte Srpske“. To je bilo prvih 14.976 KM. U mjesecima koji su uslijedili nizali su se novi ugovori, a jedan od skupljih bio je i onaj za nabavku računara i servera – 319.980 KM. „Prointer“ se praktično tenderski pretplatio na poslove podrške i usluga za internet, sistemsku podršku, mreže, WEB, održavanje Storage sustava, ali i nabavku računala i monitora.

Za modernizaciju mrežne opreme, instalaciju i kablažu Krivokuća je ovoj firmi 2017. godine namijenila 249.834 KM, za računare i monitore 2018. – 239.947 KM. Modernizacija mreže bila je neophodna i naredne, 2018. godine – 152.027 KM, a računari i monitori nabavljani su iu pandemijskoj 2020. godini i to po ugovoru vrijednom 225.576 KM. Iste godine, po tenderu neprecizno nazvanom „oprema za modernizaciju“, iz budžeta „Pošte“ odnijelo se 116.977 KM.

Preduzeće je mrežu moderniziralo i 2022. godine – 149.992 KM, a „Prointer“ je imao i ponudu za novu turu računara i monitora – 180.590 KM i laptopa – 12.589 KM.

Radović je nastavio gdje je Krivokuća stala pa je i prošle godine potpisao ugovor za modernizaciju mreže, rekonstrukciju pasivne mreže i preseljenje servera sale – 146.245 KM, a nabavljena je i nova mrežna oprema – 49.105 KM.

„Prointeru“ je, nakon što su s njim mnoge svjetske IT kompanije raskinule parterstva, mnogo toga uskraćeno, ali prostora za manevre ima. Direktor „Pošte“ je ove godine, temeljem ugovora za nabavku laptopa, računara i monitora i servera, osigurao – 19.993 KM, 89.982 i 34.992 KM.

Ukupno, od 2015. godine do danas „Prointer“ je od ovog javnog poduzeća dobio 65 ugovora vrijednih 3.698.804 KM.

ATV-u „KOVERTA ŠTIGLA“ 2019.

Alternativna televizija „Pošte Srpske“ postala je tenderski vidljiva 2019. godine, kada je već drastično promijenila uređivačku politiku u korist vladajuće elite u Republici Srpskoj.

Promocija je te godine plaćena 5.850 KM, a promocija u okviru zabavnog i edukativnog sadržaja posebno – 23.400 KM. Zanimljivo, u 2021. godini potpisan je direktni ugovor, po maksimalno procijenjenoj zakonskoj vrijednosti od 7.020 KM za promo tekstove na portalu ATV-a. Vrlo jednostavnim pregledom sadržaja iz te godine jasno je vidljivo da ne postoji nijedan promotivni tekst o „Poštama Srpske“. 

( Zurnal.info ) Foto: Adi Kebo/Žurnal

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube