28.7 C
Banja Luka

Foča – Gacko : Narod BLOKIRAO NAJGORI PUT U EVROPI!

Oko stotinjak radnika NP „Sutjeska“ blokiralo je danas, na pet minuta, magistralni put Tjentište – Gacko u znak protesta, zbog neisupnjenih zahtjeva i 80 dana obustave rada u ovoj ustanovi.

NP "Sutjeska": Simbolična blokada puta Foča - Gacko

Na sindikalnom zboru radnici su bili isključivi tražeći dvije neisplaćene plate za februar i mart uz obrazloženje da nema prekida štrajka dok ne dobiju svoja primanja.

Predsednik strajkačkog odbora Dragomir Drakul je okupljenim radnicima rekao da je o problemima i ogromnim dugovima u Nacionalnom parku razgovarao danas i sa načelnikom opštine Foče Milan Vukadinovićem i najavio dolazak nadležnog ministra.

Radnici su na to reagovali tako što su pitali da li će ministar donijeti i novac za plate jer su siti praznih obećanja.

„Obaviješteni smo da je Vlada imenovala novog direktora, Veljka Blagojevića iz Doboja, koji je nekad radio u ovoj ustanovi i koji će stupiti na dužnost naredne sedmice“, pojasnio Drakul.

Radnik NP „Sutjeska“ Marko Bursać kaže da je zaposlenima dogorelo do noktiju jer ne mogu da obezbjede osnovne egzistencionalne potrebe i da radnike ne interesuje ko je na čelu firme već isplata ličnih primanja.

Radnik Mirjana Radović je kazala da  je većina radnika sa srednjom stručnom spremom, što znači da su plate male, da su u kreditima  i drugim obavezama i da teško sastavljaju kraj sa krajem.

„Bilo bi korektno da novi menadžment dođe u ustanovu sa novcem za plate, kako bi ona počela sa radom, jer smjena na njenom čelu bez novca radnicima ne znači ništa“, istakla je Radovićeva.

Na sindikalnom zboru je rečeno da je na ovo okupljanje danas pozvano rukovodstvo opštine Foča i aktuelni narodni poslanici od koji se odazvao samo Ognjen Bodiroga ( SDS ).

„Pitam se šta bi neko iz Vlade rekao da nije primio platu od januara. A činjenica je i to da je za trenutno stanje u ovoj ustanovi kriva vladajuća garnitura jer su direktori SNSD-a napravili enorman dug i Nacionalni park doveli skoro do gašenja“, naglasio je Bodiroga.

On je dodao da je direktor 2007. godine ostavio na računu oko 80 hiljada maraka i sve isplaćene obaveze a od tada je Vlada ustanovi  godišnje uplaćivala grant od milion maraka, oko 15 godina. Procenjuje se da je sadašnji dug oko 5 miliona maraka.

Na to se postavlja pitanje gde je ispario taj novac.

Ukoliko bi zahtjevi radnika bili ispunjeni, kažu u ustanovi, trebalo bi petnaestak dana da se obnovi proces rada.

Zaposleni dodaju da turisti dolaze pred zatvorene kapije na Tjentištu i da je to još jedna šteta za grad Foču.

(BN) Foto: BN

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here