Naslovna Izdvajamo FRANCUSKA AFRIKA JE POSTALA RUSKA: Senatori pisali Makronu

FRANCUSKA AFRIKA JE POSTALA RUSKA: Senatori pisali Makronu

0

Mali, Centralnoafrička Republika (CAR), Burkina Faso i sada Niger su se udaljili od Francuske i odbacili francuske kompanije i trupe, u njima se odvijaju antifrancuske demonstracije i pojavljuju se borci Vagnerove grupe, piše u pismu 94 francuska senatora predsedniku Emanuelu Makronu, prenosi Le Figaro.

„Danas je jučerašnju francusku Afriku zamenila vojna ruska Afrika, ekonomska kineska Afrika ili diplomatska američka Afrika.

Šta je sa, nažalost, opadanjem frankofonije u poređenju sa engleskim jezikom?“, navedeno je u pismu.

Senatori su uveravali da nisu nostalgični za vremenima francuskog osvajača Afrike Savorgnana de Braze, nisu sanjali o francuskoj ekvatorijalnoj Africi, i bili su svesni da se era kustosa ekspanzije francuskog uticaja u Africi 1960. 1970, Žak Fokara, završila. Ali oni ne razumeju evoluciju francuske politike u Africi u smislu vojne, lingvističke, ekonomske i kulturne saradnje.

Antifrancuske demonstracije se održavaju i u onim zemljama koje se smatraju prijateljskim Parizu, kao što su Obala Slonovače ili Senegal, dodao je Senat. Problemi postoje i u severnoj Africi.

Alžirski predsednik Abdelmadžid Tebun, s jedne strane, govori o zbližavanju sa Parizom i stalno odlaganoj zvaničnoj poseti, a sa druge strane ponekad govori o francuskoj „velikoj Sotoni” odgovornoj za sve nevolje alžirskog naroda, ukazuje se u apelu. . Senatori su skrenuli pažnju i na to da sporost politike Pariza prema Maroku tera ovu državu da traži partnerstvo sa drugim zemljama.

 

Diskusija o smanjenom francuskom uticaju u Africi nastavljena je nakon puča u Nigeru. Izvela ga je grupa vojnika iz predsedničke garde, a kasnije se pučistima pridružila i komanda oružanih snaga te zemlje. Pobunjenici su ubrzo po dolasku na vlast obustavili izvoz uranijuma i zlata u Francusku, osudili vojne sporazume sa njom, a takođe su optužili Pariz da planira da interveniše.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je negiralo ove optužbe.

„Svako ko napadne francuske građane, vojsku, diplomate i interese zemlje videće da će Francuska odgovoriti odmah i odlučno. Predsednik Republike neće tolerisati bilo kakav napad na Francusku i njene interese“, zapretio je Makron. Francuska je počela evakuaciju građana iz Nigera.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube