Naslovna Najnovije Francuska na ivici vanrednog stanja: Mladić nova žrtva masovnih nereda – na...

Francuska na ivici vanrednog stanja: Mladić nova žrtva masovnih nereda – na ulicama 45.000 policajaca

0

Širom Francuske neredi. Demonstranti su nasilni, razbijaju i pale prodavnice, gradske skupštine, škole, policijske stanice, autobuse i automobile. Na ulicama je 45.000 policajaca. Uhapšeno je više od 900 ljudi, najviše 17-godišnjaka. Nemiri su izbili jer je policija ubila tinejdžera koji će danas biti sahranjen. Vlada razmišlja o uvođenju vanrednog stanja.

Protesti su prerasli u nerede. U obračunu sa nasilnim demonstrantima policija koristi suzavac i gumene metke. Sukoba je bilo u Parizu, Marselju, Tuluzu, Lionu, Strazburu, Lilu i skoro svim većim gradovima Francuske.

U predgrađu grada Ruana jedan mladić preminuo je nakon što je pao sa krova supermarketa dok su izgrednici pljačkali supermarket.

Policija je saopštila da su demonstranti sinoć opljačkali prodavnicu oružja u centru Marselja i izneli iz nje lovačke puške. Opljačkana je i zapaljena policijska stanica u Remsu.

U Lionu su demonstranti na policajce bacali Molotovljeve koktele. Policija je odogovorila – ispaljivanjem suzavca.

Ministar pravde Erik Dipo-Moreti ističe da smrt dječaka u Nanteru, prije četiri dana – ne može da se koristi kao izgovor za zlostavljanje svih. Zato je dao i posebna ovlašćenja javnim tužiocima.

Francuski ministar policije kaže da će biti mobilisane „specijalizovane jedinice“, kao što su elitne taktičke jedinice francuske policije, brigada za intervencije i Nacionalna interventna grupa žandarmerije.

Na ulicama Pariza je 5.000 policajaca, ali to nije dovoljno da se očuva javni red.

Na Trgu Konkord u Parizu sinoć se, uprkos zabrani, okupilo više stotina ljudi.

– Pojačavamo policijske snage, biće ih 45.000 umjesto 40.000. Neki su vraćeni sa godišnjih odmora, svi su sad na terenu. Odlučili smo da na ulice izvedemo i policijska okolopna vozila i kamione sa šmrkovima. Kritikovali su nas zbog upotrebe helikoptera, a time smo spriječili mnoge tragedije – rekao je Žerald Darmane, ministar unutrašnjih poslova Francuske.

Vlada je saopštila da će razmotriti sve načine za zaustavljanje nemira. Na vanrednoj sjednici Vlade, predsjednik je osudio nerede i „pozvao roditelje da budu odgovorni“.

– Trećina uhapšenih su mladi ili vrlo mladi. Pozivam roditelje da drže djecu koja su na protestima – dalje od ulice. Odgovornost je roditelja, a ne države da ih zadrže kod kuće – kaže Emanuel Makron, predsjednik Francuske.

Lideri glavnih religija u Francuskoj uputili su zajednički apel „za dijalog i mir“.

U gradu Klamaru uveden je policijski čas od 21 sat do šest sati ujutru, a vlasti traže da se u to vrijeme cijeloj zemlji ukine javni saobraćaj.

(RTS)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube