26.7 C
Banja Luka

FSB: NATO već uvježbava nuklearne napade na Rusiju

Načelnik granične službe FSB-a Rusije upozorava da Alijansa u blizini ruskih granica sprovodi operativne vježbe koje uključuju i simulaciju izvođenja nuklearnog napada na rusku teritoriju

NATO uvježbava nuklearne napade na rusku teritoriju u blizini naše granice, izjavio je za RIA Novosti general armije Vladimir Kuljišov, prvi zamjenik direktora i načelnik granične službe FSB.

„U blizini ruske granice pojačava se izviđačka aktivnost NATO-a, pojačava se intenzitet operativne borbene obuke trupa Alijanse tokom koje se uvježbavaju scenariji ratovanja protiv Ruske Federacije, uključujući i izvođenje nuklearnih napada na našu teritoriju“, objasnio je Kuljišov i dodao da takve aktivnosti zahtjevaju donošenje mjera o jačanju ruske granice.

FSB primjećuje i porast intenziteta izviđačkih akcija ukrajinskih agenata u blizini granica, što se sprovodi uz podršku Zapada, otkriva dalje Kuljišov. Ukrajinci, kako kaže, pokušavaju da iskoriste civile za svoje akcije, ali „stanovnici ruske pogranične zone aktivno pomažu graničarima u odbrani granica otadžbine (Rusije)“.

Samo tokom 2023. godine graničari su spriječili više od 5.500 pokušaja sumnjivih lica da uđu u Rusiju, a u pitanju su osobe koje su povezane sa međunarodnim teroristima, ekstremistima, ili obavještajnim službama i oružanim formacija Ukrajine, otkrio je načelnik granične službe FSB.

Iz FSB-a, takođe, upozoravaju da niz zemalja Evrope, a pre svega Poljska i baltičke zemlje, razvijaju NATO infrastrukturu u blizini ruskih granica, i da rade na povećanju logističkih kapaciteta Alijanse u Evropi za potencijalno prebacivanje vojske i vojne tehnike.

„Primećujemo aktivno jačanje oružanih snaga niza evropskih država, pre svega Poljske i baltičkih zemalja, savremenom vojnom tehnikom i naoružanjem, razvoj vojne infrastrukture NATO-a na terenu na takozvanom ‘istočnom frontu’, uključujući izgradnju i modernizaciju vojnih gradića, poligona za obuku, baza za čuvanje i snabdijevanje, koje su namjenjene razmještanju i pripremi objedinjenih oružanih snaga zemalja članica Alijanse“, poručio je Kuljišov.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here