Naslovna Izdvajamo Gačanin: Ako me izručite BiH, mrtav sam

Gačanin: Ako me izručite BiH, mrtav sam

0

Saslušanje o izručenju Mirze Gačanina (45) Bosni i Hercegovini održano je juče u sudu u Bredi, a sam Gačanin je iznio niz očajničkih argumenata zbog kojih ne bi trebao biti izručen, a između ostalog, naveo je da će ga ubiti u BiH.

Gačanin, optužen za pripadnost narko – kartelu te trgovinu narkoticima i pranje novca, juče je čak i dramatično pokazao prstom ispod vrata, aludirajući da će biti likvidiran u BiH.

“Bojite se za svoj život?”, pitao ga je predsjedavajući sudija, na šta je Mirza Gačanin odgovorio: “Ubiće me u zatvoru!”, istovremeno se obraćajući i predstavnicima tužilaštva, koji su bili prisutni na saslušanju.

Uprkos tome, predstavnici tužilaštva su rekli da postoje formalni kriterijumi za njegovo izručenje. Takođe, napomenuli su da je sumnja zbog koje BiH traži ekstradiciju – trgovina oružjem – kažnjiva i u Nizozemskoj. Takođe su naveli da u BiH više nema smrtne kazne, što je eventualno moglo biti prepreka izručenju.

Takođe, iz tužilaštva su naveli da je BiH potpisnica Evropskog sporazuma o ekstradiciji, što, prema njihovom mišljenju, treba da bude garant pravičnog suđenja u BiH. Kako dalje napominju, da bi došlo do izručenja, mora da postoji osnovana sumnja o krivici koja je formulisana u smislu mjesta i vremena, što kod Gačanina jeste slučaj. Na kraju su predstavnici tužilaštva zaključili da on treba biti izručen, što je bilo propraćeno negodovanjem Gačanina koji je teško kontrolisao emocije na jučerašnjem saslušanju.

Kako nizozemski mediji prenose, i Mirza i Edin su tokom rata dospjeli u Nizozemsku, gdje su prvo boravili u azilantskim centrima. Iako je svega tri godine stariji, Mirza je Edinu navodno stric, tačnije brat je Edinovog oca.

Međutim, sam Mirza navodi da odnosi u porodici su trajno narušeni još prije više od 20  godina, kada je došlo do raskola među njima.

On navodi da svog rođaka nije vidio više od 20 godina, te da su potpuno različiti: “Mi smo kao vatra i voda”, rekao je Mirza Gačanin.

Mirza Gačanin je dodao da je BiH korumpirana, zbog čega se i boji za život, jer Edin tamo ima veliki uticaj: “U Bosni je sve na prodaju, organizovani kriminal ima veliki uticaj”, rekao je on. Na pitanje sudije zašto misli da ga Edin želi ubiti, Mirza je odgovorio: ”On misli da sam ga ja označio kao doušnika američke DEA”, rekao je Mirza.

Predstavnici tužilaštva su osporili ovo kao razlog za odbijanje zahtjeva BiH za izručenje, koji datira još iz maja, 2022. godine. Smatraju da je dovoljno jasno za šta se sumnjiči Mirza Gačanin te da je to jasno i formulisano u samom zahtjevu.

Inače, konačnu odluku o izručenju Gačanina donosi resorni ministar. Na kraju saslušanja, Mirza Gačanin se još jednom dramatično obratio:”Ako me izručite BiH, biću mrtav prije nego vidim sudiju”, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: