22.7 C
Banja Luka

Gacko i predizborna obećanja: Mnogo hteo, malo započeo

Polovina mandata je iza načelnika i utisak je da je od početnog elana malo šta ostalo. Gacko je trenutno na privremenom finansiranju, a načelnik Milinković sve teže uspeva da u Skupštini opštine obezbedi podršku. Analizirali smo nekoliko njegovih obećanja datih u predizbornoj kampanji, a ocena je da je malo šta do sada ostvareno.

Energičnost i optimizam sa početka kampanje su nestali čim je osvojen mandat- Ognjen Milinković

Nakon dve decenije vlasti načelnika Milana Radmilovića iz SDS-a, u Gacku je na izborima 15. novembra 2020. godine pobedio Ognjen Milinković, kandidat SNSD-a. 

Lekaru, specijalisti ortopedije, poverenje je dalo više od tri hiljade stanovnika ove opštine koji su očekivali promene i procvat mesta u kom žive. Tome je doprineo i sam Milinković koji je u svojoj kampanji za načelnika opštine Gacko obećao sledeće:

 • Svi građani će imati vodu do početka ljetne sezone, izgradit ću kanalizacioni sistem 
 • Urediću grad u modernu i prijatnu sredinu
 • Izgradiću moderne saobraćajnice prema susjednim opštinama 
 • Otvoriti Gacko za saradnju sa investitorima, institucijama Republike Srpske i otvoriti radna mjesta za našu djecu
 • Komus i Vodovod će imati posao koji će svim radnicima obezbijediti plate u nivou onih na termoelektrani, a građani će biti zadovoljni njihovom uslugom 
 • Sačuvaću radna mjesta za sve do sad zaposlene u opštinskoj administraciji i lokalnim ustanovama
 • Uz pomoć institucija Republike Srpske, ličnih poznanstava i prijatelja, izgradit ću nove pogone, otvoriti uslužne djelatnosti koji će zapošljavati mlade ljude
 • Svi koji već imaju pokrenut biznis u našem gradu imaće pomoć Opštine da razviju svoje djelatnosti i ostvare dodatne prihode
 • Posebno ću raditi na razvijanju sela, stimulisat ću poljoprivredu i stočarstvo, obezbijediti otkup proizvoda i stoke
 • Seoski proizvođači će imati posebno odjeljenje u opštinskoj administraciji koje će se baviti samo njihovim potrebama
 • Sva sela će potpuno jednako imati izgrađene puteve
 • Biću na raspolaganju građanima u svako vrijeme i radiću vrijedno, uporno, sa radnim vremenom od 8 sati ujutru pa sve dok ne završim dnevne obaveze
 • Novac iz budžeta ću koristiti javno, transparentno, i svaka marka će biti usmjerena na rješavanje problema, razvoj i uslugu građanima
 • Biću načelnik svakog građanina, neće biti privilegovanih, bez obzira na stranačku pripadnost, pomiriću sve stranačke tenzije i pomiriti narod na toj osnovi
 • Gacko će biti uređen i organizovan grad dobrog življenja u koji će se vratiti naša djeca koja su otišla odavde, a prolaznici i turisti rado svraćati i uživati u bogatoj ponudi prirodnih ljepota sa adekvatnim sadržajima

pastedGraphic.png

U ovih 15 tačaka predizbornog programa, Milinković je dao tri konkretna obećanja sa jasno merljivim indikatorima, uključujući obećanje o tome da će izgraditi kanalizacioni sistem, da će obezbediti vodu svim građanima, da će radnici Komusa i Vodovoda imati plate “u nivou onih na termoelektrani” i pružati zadovoljavajuću uslugu građanima, te da će u opštinskoj administraciji osnovati posebno odeljenje koje će se baviti samo potrebama seoskih proizvođača. 

Za šest obećanja iz izbornog programa može se reći da su delimično konkretna i ona uključuju jačanje saradnje sa investitorima i otvaranje novih radnih mesta, izgradnju novih pogona i nove uslužne delatnosti, razvijanje postojećih delatnosti, te razvijanje sela. Među njima su i dva obećanja koja zapravo i nisu u nadležnosti načelnika opštine – izgradnja modernih saobraćajnica, te seoskih puteva.  

Preostalih šest obećanja prilično su nekonkretna i/ili podložna subjektivnom tumačenju i za njih se ne mogu meriti precizni indikatori ispunjenosti. To su obećanja o uređivanju grada tako da postane “moderan i prijatan”, odnosu načelnika prema građanima i sopstvenom radu ili radnom vremenu, “mirenju naroda” i smirivanju stranačkih tenzija i slična.

Koliko je od obećanog do sada urađeno?

Polovina mandata je iza načelnika i utisak je da je od početnog elana malo šta ostalo. Gacko je trenutno na privremenom finansiranju, a načelnik Milinković sve teže uspeva da u Skupštini opštine obezbedi podršku.

Analizirali smo nekoliko njegovih obećanja datih u predizbornoj kampanji, a ocena je da je malo šta do sada ostvareno. 

Načelnik Ognjen Milinković: Svi građani će imati vodu do početka ljetne sezone, izgradit ću kanalizacioni sistem.

Na vodovodnom sistemu je malo šta urađeno, a vodosnabdevanje stanovnika Gacka i dalje najviše zavisi od vremenskih prilika.

Projekat Dogradnje vodovodnog sistema koji je započet 2018., a kojim je, kako je prethodna vlast tvrdila, trebalo biti rešeno pitanje vodosnabdevanja, je stopiran. Načelnik Milinković je na sednici SO Gacko rekao da će prvo uraditi procenu opravdanosti ovog projekta da bi se donela odluka da li će se nastaviti sa realizacijom.  

U budžetima za 2021. i 2022. godinu nije bilo izdvajanja za radove na ovom projektu. Za te dve godine, u vidu kapitalnog granta, planirano je da se Vodovodu isplati 140 hiljada maraka, a JP Komus “Gacko” 160 hiljada. U budžetu za 2022. je planirano i 45 hiljada maraka za rekonstrukciju vodovodne mreže od izvorišta Vratlo do Gacka. Radi se o kreditnim sredstvima koje je opština Gacko podigla da završi neke infrastrukturne projekte.

Građani su tokom leta uglavnom bili bez vode, posebno oni na seoskim područjima, a JP Vodovod je objavljivao raspored restrikcija. 

Što se kanalizacionog sistema tiče, nikakve aktivnosti nisu zabeležene, niti su u budžetu izdvojena sredstva za tu namenu.

Ocena: nezapočeto

Načelnik Ognjen Milinković: Izgradiću moderne saobraćajnice prema susjednim opštinama

Za prve dve godine mandata, načelnik Gacka nije izgradio ni kilometar puta prema susednim opštinama. Ne postoji nikakva odluka koja je u protekle dve godine donešena vezana za izgradnju ili rekonstrukciju neke magistrale.

Saobraćajnice prema Nevesinju, Bileći i Foči su napravljene u bivšoj Jugoslaviji. Od tada se malo radilo na njima, pa je put između Gacka i Nevesinja, a posebno između Gacka i Foče, u veoma lošem stanju. Obećanje, u suštini, izlazi iz nadležnosti načelnika opštine.

Ocena: nezapočeto

 

Bezrezervna podrška koalicionih partnera u kampanji se pretvorila u podršku sa rezervom

Načelnik Ognjen Milinković: Otvoriti Gacko za saradnju sa investitorima, institucijama Republike Srpske i otvoriti radna mjesta za našu djecu

Ako se pod investicijama podrazumeva ulaganje u realni sektor i otvaranje proizvodnih radnih mesta, u Gacku u protekle dve godine nije zabeležen takav slučaj.

Zabeležena jedna investicija u oblasti trgovine i ugostiteljstva čija je vrednost oko 4 miliona maraka. 

Radi se o marketu “Kort” koji je, po rečima načelnika Milinkovića “najvrednija investicija u opštinu Gacko u poslednje tri decenije”. Market je otvoren 4. avgusta 2022. godine, a zaposlio je oko 40 radnika.

Sa druge strane, načelnik je, na početku svog mandata, iz opštinske uprave otpustio 38 radnika po nalogu upravne inspekcije. 

“Ti radnici su zloupotrijebljeni u svrhu ličnih i političkih interesa u predizbornoj kampanji. Njihova zloupotreba od istih aktera se nastavlja i danas, što je moglo izazvati nesagledive posljedice po opštinu”, saopšteno je iz kabineta načelnika Milinkovića.

Iz kabineta načelnika opštine Gacko naveli su da se više od 50 radnika sve vrijeme vodilo na spisku zaposlenih, a boravili su čak i u drugim državama”. Paradoksalno, i sam je nastavio da podržava ovu praksu, pa neki od radnika i dalje žive u inostranstvu, a platu primaju iz budžeta Opštine Gacko.

Ocena: delimično započeto

Načelnik Ognjen Milinković: Seoski proizvođači će imati posebno odjeljenje u opštinskoj administraciji koje će se baviti samo njihovim potrebama

U opštini Gacko u protekle dve godine nije osnovano ni jedno posebno odeljenje, pa ni ono koji bi se bavilo poljoprivrednim proizvođačima. Organizacija lokalne administracija je ostala kao i prethodnih decenija – nepromenjena. U okviru Odeljenja za privredu, finansije I društvene delatnosti i dalje postoji referent za poljoprivredu koji se bavi ovom oblašću.

Ocena: nezapočeto

Načelnik Ognjen Milinković: Posebno ću raditi na razvijanju sela, stimulisat ću poljoprivredu i stočarstvo, obezbijediti otkup proizvoda i stoke

Načelnik podržava poljoprivredne aktivnosti, otvara ili prisustvuje radionicama i događajima koji promovišu autohtone poljoprivredne proizvode. No, podatke o konkretnoj pomoći nismo pronašli.  Planirane subvencije (podsticaji) u budžetu za poljoprivredne proizvođače su manje nego ranije. U 2021. je planirano 160 hiljada, a u 2022. 140 hiljada. 

Prethodna vlast je za podsticaje izdvajala između 170 i 250 hiljada.

Ocena: nezapočeto

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here