Naslovna Izdvajamo Gdje ispari 7 miliona evra mađarske pomoći Srpskoj?!

Gdje ispari 7 miliona evra mađarske pomoći Srpskoj?!

0

Subvencije mađarske vlade poljoprivrednicima ili izbornoj kampanji?

Čuveni dogovor s kraja prošle godine između člana Predsjedništva Milorada Dodika i predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana o podršci mađarske Vlade privredi Republike Srpske, dočekao je početak realizacije svoje prve faze. Ipak, javila se sumnja oko malverzacija s novcem, jer je Dodik, u prvom mahu govorio da će do poljoprivrednika doći 35 miliona evra, a sada je već cifra spala na 28 miliona.

Dodik je u decembru prošle godine saopštio da će mađarska vlada Republici Srpskoj donirati 100 miliona evra za pomoć, kako je tad rečeno, poljoprivrednim, malim i srednjim preduzećima. Zašto nijedan evro tog novca do sada nije stigao, nije poznato. Novo obećanje glasi da će prva tranša pomoći Vlade Mađarske biti isplaćena poljoprivrednicima i to nakon konkursa koji je otvoren 1. septembra i trajaće do 15. oktobra.

Najavljeno je da će oni koji prođu na konkursu dobiti do 70% subvencije od mađarske Vlade za kupovinu poljoprivredne mehanizacije isključivo mađarskih proizvođača, a ostatak novca će poljoprivrednici morati sami da obezbijede. Cijeli proces dodjele novca mađarske Vlade vodi Fondacija „Progresus“ sa sjedištem u Banjaluci, a ne institucije Republike Srpske. Iz Fondacije kažu da je princip takav zbog sigurnosti novca.

– To njima omogućava direktnu kontrolu sredstava, jednostavniji i ozbiljniji pristup tome. Fodnacija je posebno osnovana da provede te programe, tako da smo mi u Republici Srpskoj zastupništvo grantovskog sporazuma koji Mađarska dodjeljuje sredstva privredi Republike Srpske, rekla je Andrea Jaglica – direktor Fondacije „Progresus“.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, naveo je da onaj ko daje novac, on i određuje na koji način se dijeli, te da se skloni od institucija upravo da ne bi neko spekulisao.

Najveća nepoznanica je zašto je Dodik poljoprivrednicima 1. jula obećao 35 miliona evra pomoći mađarske Vlade, a iz Fondacije “Progresus” kažu da će biti podijeljeno 28 miliona evra.

Za mjesec i po dana, ispada da je 7 miliona evra granta pomoći mađarske Vlade, nestalo bez traga. Umjesto 35 dijeliće se 28 miliona evra.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice, kaže da poljoprivrednici misle da je malo neozbiljna situacija.

– Prvo smo došli do informacije da je to subvencija od 100 miliona, pa je kasnije bilo 35 miliona, a sad 28 miliona. Sama procedura i neozbiljnost oko tih miliona je uzburkala javnost pa mi poljoprivrednici sumnjamo u sve to – kaže Bakajlić.

Svjetska kriza koja je sve zadesila, mjesecima nas upozorava da nećemo imati ni dovoljno energenata, ali ni dovoljno hrane. Oni koji je proizvode, vrlo su skeptični u ovom trenutku kada se o bilo kakvim subvencijama priča.

– Mnogo je komplikovano. Na svoja pitanja na prezentaciji nisam dobio nikakav konkretan odgovor. Namjerno oni to sad kreću u predizbornoj kampanji, mi kao poljoprivrednici mislimo da je to sve predizborni trik. Ako dođe do realizacije projekta kako su nam obećavali, a po startu vidimo da je drugačije, nije ni počelo, a oni već neke stvari pomjeraju, sve će ovo na kraju biti predizborna kampanja – kaže Bakajlić.

Konkurs je zvanično otvoren, a još uvijek je nepozato koje su cijene poljoprivredne mehanizacije koja je u ponudi. Već se spekuliše da je ponuda iz Mađarske skuplja od ostalih, a javio se i još jedan problem, a to je kako objasniti poljoprivrednicima, da će neki morati da učestvuju u plaćanju sa 30% sredstava, dok će drugi plaćati 50, 60, a možda i 70% ukupne cijene poljoprivredne mašine.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: