Naslovna Najnovije Gdje je Jevgenij Prigožin?

Gdje je Jevgenij Prigožin?

0

Nakon što je kasno u subotu viđen kako napušta okružni vojni štab u Rostovu, u nedjelju se ne zna gdje se nalazi šef „Vagnera“ Jevgenij Prigožin, prenose svjetske agencije.

Teško naoružani ruski plaćenici Vagnera povukli su se preko noći iz južnog ruskog grada Rostova nakon što su zaustavili napredovanje na Moskvu prema sporazumu koji je okončao krizu koja je predstavljala izazov bez presedana za autoritet predsjednika Vladimira Putina.

Prema dogovoru, uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, borci Vagner grupe vratili bi se u svoje baze u zamjenu za bezbjednosne garancije, a njihov lider Jevgenij Prigožin bi se preselio u Bjelorusiju.

On je viđen kako napušta okružni vojni štab u Rostovu, stotinama kilometara južno od Moskve, kasno u subotu u sportskom terenskom vozilu, ali njegova lokacija u nedelju nije bila poznata, prenijela je britanska novinska agencija Rojters.

Čečenske snage su se povukle iz Rostovske oblasti

Francuska novinska agencija AFP je napisala da Prigožin mora da ode u Bjelorusiju, a u nedelju ujutru, kada je zakazan taj polazak, nije poznato gdje je šef Vagnera.

Vagnerovi borci se povlače iz regiona Voronjež, koji se graniči sa Ukrajinom, saopštile su u nedelju lokalne vlasti, rekavši da se povlačenje odvija „bez incidenata“.

Glavni grad Moskva je bio tih u nedjelju, nakon dogovora o deeskalaciji, sa malo dokaza o povećanju bezbjednosti na ulicama. Ponedeljak je proglašen neradnim danom da bi se dalo vrijeme da stvari dođu na svoje mjesto.

Čečenske specijalne snage raspoređene u ruskoj oblasti Rostov da se odupru napredovanju Vagnerove plaćeničke grupe takođe su se povukle u nedjelju, javila je agencija TASS, pozivajući se na komandanta.

Specijalne snage se vraćaju tamo gdje su se ranije borile, rekao je komandant Aptij Alaudinov, prenijela je novinska agencija.

Zaplijenjen novac

Situacija ispred Centra privatne vojne kompanije „Vagner“u centru Sankt Petersburga jutros je mirna, zgrada je zatvorena, a stražari dežuraju unutra i patroliraju duž perimetra, javio je dopisnik ruske agencije TASS.

Juče su ruski specijalci zaplijenili su oko 48 miliona dolara iz sejdišta Vagner grupe.

Pripadnici službi za sprovođenje zakona i regionalna administracija odbili su da komentarišu trenutnu situaciju, ali je predstavnik službe bezbjednosti Vagnerovog PMC rekao za TASS da služba bezbjednosti nastavlja da radi u „normalnom režimu“.

U blizini zgrade nema nikoga osim čuvara i policajaca, susednim ulicama šetaju pješaci i nema saobraćajnih ograničenja.

Sve oznake na zgradi Vagnerove centrale ostali su nedirnuti – na krovu zgrade i iznad ulaza, jedna od barijera na ulazu u centar je slomljena, ali su ostale strukture netaknute.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube