Naslovna Najnovije Gdje je najavljeni program Osmorke, SNSD-a i HDZ-a?

Gdje je najavljeni program Osmorke, SNSD-a i HDZ-a?

0

Lideri Osmorke i HDZ-a su nakon potpisivanja smjernica i načela krajem prošle godine najavili da će ovo biti programska koalicija, kao i ona na državnom nivou sa SNSD-om. To znači detaljan program aktivnosti i ciljeva na kojem će raditi nova Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH.

Bio je 12. novembar 2022. godine kada je Elmedin Konaković (NiP) gostujući na televiziji Face izjavio da je vlast dogovorena i da predstavnici Trojke i HDZ pišu program koalicije za nivo Federacije BiH.

Krajem novembra, tačnije 29., Nermin Nikšić i Dragan Čović su potpisali Sporazum „Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u periodu od 2022. do 2026. godine“ koji je podijeljen u tri osnovna dijela.

Isto je i sa programom Savjeta ministara BiH za naredne četiri godine. Sredinom decembra Nermin Nikšić (SDP), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ) su potpisali Sporazum o uspostavi vlasti u BiH.

Tog 15. decembra, lideri koalicije su poručili da će koalicijski sporazum u predstojećem periodu biti dodatno razrađen kroz konkretni program, koji bi trebao biti temelj budućeg djelovanja vlasti na državnom nivou.

Sporazum je predstavljen kao istorijski za BiH i trebao bi promijeniti političku klimu u zemlji.

Novi saziv Savjeta ministara BiH je juče stupio na dužnost, ali građanima niko nije pokazao program po kojem će djelovati, a koji je najavljen.

Ministri su predloženi, zatim su prošli bezbjednosne provjere i na kraju imenovani, ali program rada budućeg Savjeta ministara BiH građanima nikada nije predstavljen, a na to su upozorili i pojedini članovi Osmorke uoči imenovanja novog saziva Savjeta ministara BiH.

Za nadati se da će, ipak, javnosti biti predočene mjere i planovi nove državne vlade, baš onako kako je urađeno u Kantonu Sarajevo.

(Klix   Foto:BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube