Naslovna Najnovije GENERAL SIRSKI NOVI GLAVNOKOMANDUJUĆI UKRAJINSKE VOJSKE

GENERAL SIRSKI NOVI GLAVNOKOMANDUJUĆI UKRAJINSKE VOJSKE

0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zvanično saopštio da je imenovao Aleksandra Sirskog za novog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

“Od danas, novi rukovodeći tim preuzima rukovodstvo Oružanim snagama Ukrajine imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine”, rekao je Zelenski uveče video poruci.

Novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je do četvrtak 8. februara 2024. bio komandant kopnenih snaga.

Zbog neuspešnih napada vojske na položaje Oružanih snaga Rusije, koji su se završili velikim gubicima za Ukrajince, dobio je nadimak „General 200“.

Pod njegovim rukovodstvom su Oružane snage Ukrajine završile u Debaljcevskom kotlu.

Sirski je rođen u selu Novinki, u Vladimirskoj oblasti.

Studirao je na Višoj vojno-komandnoj školi u Moskvi, a 1993. je počeo da služi u 6. diviziji unutrašnjih trupa (danas Nacionalna garda Ukrajine) u Čugujevu.

Bio je komandant 72. oklopne brigade u Donbasu pre izbijanja rata 2014., a 2019. imenovan je za komandanta kopnenih snaga, a na tom položaju se nalazio do danas 7. februara 2024..

Njegove dužnosti nisu bile ograničene samo na komandovanje snagama i operacijama. Od 2013. je zadužen za koordinaciju sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO) s ciljem da se izvrši promjena u ukrajinskoj vojsci kako bi bila u skladu sa standardima NATO-a

Poslednjih dana u ukrajinskim i zapadnim medijima naveliko se raspravljalo o glasinama o mogućoj ostavci glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. Konkretno, rečeno je da mu je na sastanku 29. januara 2024 Zelenski ponudio samo mesto savetnika vlasti. Iako je, kako je pisao časopis Ekonomist Zalužnom je bilo ponuđeno i mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine , ali je on to odbio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: