Naslovna Izdvajamo Glasali ste za jedne, a prolaze drugi: Ko poslanički mandat vreba iz...

Glasali ste za jedne, a prolaze drugi: Ko poslanički mandat vreba iz drugog plana? (FOTO)

0

Centralna izborna komisija BiH objavila je ko su osvajači poslaničkih mandata u BiH, ali to definitivno nije konačno jer će sigurno doći do raznih pomjeranja.

Sudeći po imenima, ali i po dosadašnjoj praksi, treba očekivati da neki koji su prošli u Narodnu skupštinu, Parlamentarnu skupštinu BiH i skupštine kantona odustanu od mandata i odu na neke druge funkcije.

U tom slučaju, mandat se dodjeljuje sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste.

Ko su oni koji iz drugog plana vrebaju poslaničke mandate?

Primjera radi, teško je očekivati da prvoplasirani na listi SNSD za Predstavnički dom BiH, Zoran Tegeltija, ostane poslanik jer je godinama u izvršnoj vlasti kao poznavalac ekonomskih tokova. Ako Tegeltija odustane, ulazi sljedeći sa liste u toj izbornoj jedinici, koji nije uzeo mandat, a to je u ovom slučaju Milorad Kojić – direktor Republičkog centra za istraživanje rata. On je na izborima osvojio 26.481 glas ali mu to, za sada, nije dovoljno da uđe u PS BiH.

U trećoj izbornoj jedinici za PS BiH na listi SNSD najviše glasova ima aktuelni premijer RS, Radovan Višković. Ostane li Višković premijer, odnosno ako ostane u izvršnoj vlasti, u Sarajevo bi ponovo mogla Ljubica Miljanović.

Kada je riječ o SDS, iz treće jedinice u Predstavnički dom BiH ušao je Darko Babalj. U slučaju da Babalj bude imenovan za delegata u Domu naroda BiH, što se spekuliše u političkim krugovima, u Predstavnički dom bi mogla Aleksandra Pandurević.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

Još veća preslagivanja moguća su na listama za Narodnu skupštinu RS. U Banjalučkoj izbornoj jedinici, na listi SNSD prošli su i Boris Pašalić i Alen Šeranić, obojica ministri u aktuelnom sazivu Vlade RS. Ako bar jedan od njih bude i u novoj Vladi, u NSRS ulazi Borivoj Obradović.

Takođe, sigurno će doći i do raspleta na listi PDP jer je najviše glasova osvojio aktuelni gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković. Budući da Stanivuković ostaje u Gradskoj upravi, mandat će pripasti Tanji Vukomanović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U drugoj izbornoj jedinici za NSRS, mandat na listi SNSD osvojio je i aktuelni načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš. Izvjesno je da će Tomaš ostati na funkciji načelnika, što znači da bi poslanički mandat trebalo da pripadne Ranki Perić Romić, koja je poslanik i u odlazaćem sazivu NSRS.

Iz Izborne jedinice jedan, ispred NPS ušao je lider te stranke Darko Banjac. Ako bi Banjac postao ministar u Vladi RS, što je jedna od opcija, sreća bi se osmjehnula Oliveri Brdar – Mirković, trećoj na listi, jer je drugoplasirana Bobana Ćibić već dobila kompenzacioni mandat.

Iz dobojske jedinice, mandat u NSRS osvojila je, između ostalih, i Nina Bukejlović. Njeno ime se spominje kada se priča o novim ministrima u Vladi RS jer dobojska regija unutar SNSD ima dobar rezultat. Osim toga, Bukejlovićeva se izjašnjava kao Bošnjakinja. U toj opciji, u NSRS umjesto nje ide Miodrag Mišić.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

Nina Bukejlović

Dalje, iz Bijeljinske jedinice, na listi poslanika je prošao i Vojin Mitrović, aktuelni ministar u Savjetu ministara BiH. U slučaju da ostane ministar, u NSRS još četiri godine ostaje Milica Lovrić.

Na listi SDS prošao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine. Pošto Petrović ostaje gdje jeste, mandat će biti prvo ponuđen načelniku Šamca, Đorđu Milićeviću, a potom Mirjani Orašanin.

Takođe, lider SP, Petar Đokić, osvojio je poslanički mandat, ali svi znaju da će Đokić i dalje da bude ministar. To znači da bi u NSRS umjesto njega ušao vjerovatno Zoran Kokanović.

U izbornoj jedinici sedam, poslanički mandat na listi SNSD izborio je gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović. U prevodu, u NSRS bi trebalo da uđe Sandra Erkić.

Sa liste US, najviše glasova ima Kostadin vasić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kostadin Vasić

Međutim, spekuliše se da je Vasićeva želja da bude ministar u novoj Vladi RS, jer smatra da je to zaslužio donoseći najbolji regionalni izborni rezultat partiji. U tom slučaju, CIK će mandat ponuditi Siniši Iliću, koji je aktuelni zamjenik ministra civilnih poslova BiH. Treći po redu je Miladin Radović, sadašnji direktor „Pošta Srpske“.

U osmoj jedinici za NSRS, mandat je obezbijedio i Ljubića Ćosić (SNSD). Međutim, Ćosić je gradonačelnik Istočnog Sarajeva, što implicira da će njegovo mjesto biti ponuđeno Strahinji Baševiću, direktoru ŠG „Romanija“ Sokolac, ili eventualno Nataši Kulašinac, koja je već poslanik u NSRS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na isti SDS, poslanički mandat je trenutno u vlasništvu Marinka Božovića, koji je načelnik opštine Istočna Ilidža. Zato je izvjesno da ćemo u NSRS gledati nekog drugog, vjerovatno Darka Berjana, sadašnjeg šefa njegovog kabineta. Ako bi i on odbio mandat, u parlament ulazi Slađana Jašarević, bivša dugogodišnja novinarka BN Televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: