Naslovna Najnovije GO PDP: Pravno osporavati izbore za predsjednika

GO PDP: Pravno osporavati izbore za predsjednika

0

Zaključak Glavnog odbora je da se ne priznaju izbori za predsjendika Republike Srpske i da se nastavi snažno opoziciono djelovanje i u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora PDP-a analiziramo sve što se dešavalo tokom i poslije izbora, koji su obilovali brojnim neregularnostima, nepravilnostima i izbornim krađama. Glavni odbor je dao podršku zaključcima Predsjedništva stranke da ne prihvatamo rezultate za predsjednika Republike Srpske koji su provedeni uz sistemski organizovane krađe čime je naruššen integritet izbora i zakonitost procesa– rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na današnjoj konferenciji za medije povodom sjednice Glavnog odbora PDP-a.

Podsjetio je da je kontrolnim brojanjem rezultata za predsjednika Republike Srpske utvrđeno da je 70.012 glasova zloupotrebljeno, nestalo, pogrešno evidentirano ili su na neki drugi način kompromitovani.

– Tu se radi o razlici između kontrolisanog i ukupno zaduženog materijala od 9.326 glasačkih listića, 9380 glasačkih listića sa obilježenim dva ili više kandidata, 7695 neiskorištenih glasačkih lističa koji nedostaju iz 28 vreća, 4608 glasova koji nedostaju sa 13 biračkih mjesta, čak 9443 osobe koje su glasale uz pomoć drugog lica. Uz ostale nevažeće listiće po drugim osnovima, dođe se do broja od preko 70.000 glasova – rekao je Borenović.

Istakao je da Glavni odbor PDP-a podržava sve dalje aktivnosti partije i rukovodstva da se pravno osporava rezultat za predsjednika Republike Srpske, da da se očekuje da se domaće pravosuđe pokrene istražne radnje, te ispita sve krađe i prevare koje su se desile na izborima i na bazi kojih je PDP podnio krivične prijave pravosudnim institucijama.

Borenović je rekao da su pokrenute aktivnosti za organizaciju Sabora PDP-a koji se treba održati tokom ove godine.

– Započeli smo pripreme za organizaciju Sabora. Na sledećoj sjednici Glavnog odbora će biti definisani svi detalji vezano za saborske dokumente, sazivanje, karakter i održavanje Sabora. Posljednji Sabor je održan u novembru 2019. godine i imamo statutarnu odredbu na kojoj sam ja lično insistirao, a to je da jedan predsjednik ne može obavljati više od dva uzastopna mandata – naveo je Borenović.

Zaključak Glavnog odbora je i da se nastavlja snažno opoziciono djelovanje i u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Glasaćemo protiv predloženog saziva Savjeta ministara, jer je to saziv koji je isključivo formiran zarad podjele plijena, a ne na osnovu drugih kriterija. Ništa nas više ne može iznenaditi kada je u pitanju režim i nemamo nikakva očekivanja od njih, da će bilo šta konkretno i dobro napraviti. Ovo je jedna grupacija ljudi koja je tu da arči plijen, nema tu ideologije, nema tu interesa Republike Srpske, nego se radi samo o stranačkim i ličnim interesima – istakao je Borenović.

(BN Foto: PDP)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube