Naslovna Izdvajamo SMRTNA PRESUDA SRBIJI! Plana za Kosovo: Deset članova, četvrti bode oči

SMRTNA PRESUDA SRBIJI! Plana za Kosovo: Deset članova, četvrti bode oči

0

Nema pominjanja međusobnog priznanja, ali postoji obaveza Srbije da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnom institucijama! Ovo, između ostalog, piše u verziji „Evropskog predloga za Kosovo“, poslednjoj koja je bila dostupna javnosti i čiji je kompletan sadržaj objavljen.

Taj dokument se sastoji od deset članova, a pre ove verzije, pominjale su se još dve koje su nazivane „Šolc-Makronov plan“ ili „Francusko-nemački plan“. U poslednjoj verziji najsporniji, barem po našu zemlju, jeste član 4, u kojem se kaže da se „Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“.

Predsednik Aleksandar Vučić, govoreći o planu koji je pred njega stavila diplomatska petorka Zapada sa kojom se sastao u petak, rekao je da je spreman da „prihvati njegov koncept i da radi na predloženom sporazumu“. ipak, dodao je da postoji stavka sa kojom nije saglasan.

– Pokazao sam svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, u jednoj važnoj stvari, ali ne mogu da govorim još o tome jer predlog nije javan – rekao je on.

Da li se tu radi o spornom „članu 4“ ili je do sada poznati dokument naknadno izmenjen, što bi mogla da sugeriše Vučićeva opaska da „predlog nije javan“, građani Srbije saznaće verovatno nešto više sutra popodne, kada je predsednik najavio da će upoznati javnost sa detaljima Evropskog predloga za Kosovo i razgovorima sa petoricom izaslanika SAD i EU.

Evo šta tačno piše u svih deset članova poslednjeg plana za Kosovo koji je bio objavljen u javnosti:

Član 1

Stranke će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na bazi jednakih prava.

Obe strane će međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, tablice vozila i carinske pečate.

Član 2

Obe strane će se rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

Član 3

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, strane će sve međusobne sporove rešavati samo mirnim sredstvima i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile.

Član 4

Stranke polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5

Obe strane će podržati njihove težnje da postanu članice Evropske unije.

Član 6

Iako ovaj osnovni sporazum predstavlja važan korak u normalizaciji, obe strane će nastaviti proces dijaloga koji vodi EU novim zamahom, što će dovesti do pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa.

Strane su saglasne da će u budućnosti produbljivati saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, odnosa u pravosuđu i provođenju zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih lica. i druge oblasti. slično kroz postizanje konkretnih sporazuma.

Član 7

Obostrano se zalaže za postizanje konkretnih aranžmana, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i korišćenjem postojećih evropskih iskustava, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i mogućnost pružanja usluga na Kosovu. Kosovo. neke specifične oblasti, uključujući mogućnost finansijske pomoći Srbije i direktne kanale komunikacije između srpske zajednice i Vlade Kosova.

Stranke će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Član 8

Stranke će razmeniti stalne misije. Oni će se nalaziti u sedištu dotične vlade.

Praktična pitanja u vezi sa raspoređivanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Obostrano je konstatovana posvećenost EU i drugih donatora da kreiraju poseban paket finansijske pomoći za zajedničke projekte stranaka za ekonomski razvoj, povezanost, zelenu tranziciju i druge ključne oblasti.

Član 10

Strane će uspostaviti zajedničku komisiju, kojom će predsedavati EU, koja će pratiti sprovođenje ovog sporazuma.

Obe strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenje svih prethodnih sporazuma.

(Blic Foto: Tanjug)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube