30.7 C
Banja Luka

Godinama ne rade zbog suspenzije, a primaju platu

Goran Salihović, Božo Mihajlović i Diana Kajmaković, tužioci Tužilaštva BiH, iako su suspendovani i ne rade, i dalje primaju platu bez obzira na činjenicu da neki od njih, kao Salihović i Mihajlović, ne rade sedam, odnosno šest godina.

Na ovo su upozorili revizori koji su u svom izvještaju naveli da je u broj zaposlenih kojima je tokom 2022. godine obračunata i isplaćena plata uključeno i troje tužilaca koji su suspendovani.

„Dva tužioca su suspendovana već duži period (u toku 2016. i 2017. godine) zbog pokrenutog krivičnog postupka protiv istih, dok je jedan suspendovan tokom 2022. godine. Tužilaštvo ne može uticati na trajanje postupaka koji se vode pred sudom, međutim, navodimo činjenicu da, u skladu sa važećim odlukama, ovi tužioci ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, odnosno primaju punu platu dok su pod suspenzijom“, napisali su revizori u izvještaju o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu.

Ako se uzme u obzir da je osnovna plata tužioca 3.800 KM, samo po tom osnovu, Salihović, iako ne radi, do sada je dobio više od 250.000 KM, Mihajlović oko 220.000 KM, a Kajmakovićeva oko 35.000 KM.

U Tužilaštvu BiH juče nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanja zbog čega se plata isplaćuje tužiocima koji su suspendovani i koji ne rade, kao ni to koliko im je isplaćeno novca u vrijeme dok nisu obavljali svoju dužnost.

Podsjećanja radi, Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH, suspendovan je u septembru 2016. godine sa te pozicije i prebačen na poziciju tužioca Tužilaštva BiH. Nedugo nakon toga suspendovan je i sa tog mjesta, a protiv njega se vodi krivični postupak. Salihoviću se na teret stavlja da je u periodu od februara 2013. godine do septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu od preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat sa Pravilnikom Savjeta ministara BiH o korištenju sredstava reprezentacije s limitom od 20.000 godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Kada je riječ o Boži Mihajloviću, on je suspendovan u martu 2017. godine i prvostepeno je osuđen za nesavjestan rad u službi, a suština je u tome da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i rukovodioca i propustio dužnost nadzora na radom Sadine Beridan Zuhrić, daktilografkinje.

Posljednji suspendovani tužilac Tužilaštva BiH je Diana Kajmaković, koja je funkcije zamjenika državnog tužioca razriješena u oktobru prošle godine i to nakon što su SAD Kajmakovićevoj uvele sankcije uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu.

Kajmakovićevoj se stavlja na teret da se miješala u postupanje sudija ili tužilaca s namjerom opstruisanja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, potom da je ponašanjem u sudu ili tužilaštvu i izvan ovih institucija naštetila ugledu funkcije, kao i da je drugim ponašanjem počinila ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovela u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

(Nezavisne) Foto: Tužilaštvo BiH

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here