26.7 C
Banja Luka

Blinken: Izvoz ruskog žita na rekordnom nivou

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken smatra da povratak Rusije u Sporazum o žitu nije direktno povezan sa mogućnošću nekih ustupaka Vašingtona Moskvi.

U intervjuu francuskom radiju RFI, na pitanje na koje ustupke su SAD spremne da idu kako bi sporazum o žitu opet počeo da funkcioniše, on je odgovorio: „Ne radi se o ustupcima“.

Blinken se nije složio sa izjavom ruske strane da postoje ozbiljni problemi sa isporukama žita. On smatra da je „izvoz Rusije dostigao rekordni nivo“.

„Što se tiče konkretnih problema, uključujući i sa bankama, transportom i tako dalje, uradili smo sve moguće za rješenje ovih problema. Na primjer, ja sam pisao pisma našim bankama, objasnio im da mi u potpunosti podržavamo izvoz žita iz Rusije i da ne treba da se plaše sankcija koje se ne odnose na žito, transport, osiguranje“, tvrdi američki državni sekretar.

„U ovom trenutku, postoji predlog Ujedinjenih nacija upućen Rusiji o rješenju onih problema, koje, kako je izjavila Rusija, izazivaju kod nje zabrinutost. Rusija još nije odgovorila“, rekao je Blinken.

Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavijestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.

Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

(RT Balkan)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here