Naslovna Politika Gojko Kličković novi savjetnik Petra Đokića

Gojko Kličković novi savjetnik Petra Đokića

Bivši premijer Republike Srpske Gojko Kličković dobio je novo zaposlenje u Vladi RS. Naime, Kličković je odnedavno raspoređen u Ministarstvo energetike i rudarstva, gdje je imenovan za savjetnika ministra Petra Đokića.

 

 

Ovu informaciju potvrdio je i Kličković putem društvenih mreža.

Podsjećamo, bivši predsjednik Vlade Republike Srpske je i na posljednjim lokalnim izborima bio kandidat Socijalističke partije Republike Srpske za načelnika opštine Krupa na Uni, a tokom prošle godine je imenovan i za predsjednika Opštinskog odbora.

Prije “političkog tranfera” u Socijalističku partiju, Kličković je bio dugogodišnji član SDS, gdje je kao kadar te partije u dva mandata bio predsjednik Vlade RS, a ostao je upamćen i po priči da je vozao budžet RS u gepeku svog automobila.

Bio je u bjekstvu nakon smjene 1998. godine, zbog potjernice koju je za njim raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS na osnovu optužnice za zloupotrebu službenog položaja u vrijeme dok je bio premijer RS. Uhapšen je u Beogradu, tek 2006.godine.

Kao član SDS-a izabran za načelnika opštine Krupa na Uni 2012. godine, a prema nalazima Glavne službe za reviziju javnog sektora, njegov mandat su pratile brojne neregularnosti.

U pomenutom nalazu piše da je Gojko Kličković za vrijeme mandata rashode plaćao u kešu, izbjegavajući plaćanje poreza. Vozača je prijavio kao volontera, ali sa platom od 800 maraka u kešu, dok je na isti način za 24 radnika isplatio regres, po 200 KM, takođe bez doprinosa.

Osim rashoda, i dio prihoda Krupe na Uni naplaćivan je u gotovini, a revizori konstatuju da 50.000 maraka nije prikazano. Većina se odnosi na naplata računa za vodu, koje umjesto vodovoda naplaćuje opština, a tu su i prihodi od zakupa.

Takođe, u pomenutom revizorskom izvještaju stoji da Kličković za sipanje goriva nije proveo postupak javnih nabavki.

Nezadovoljan stanjem u SDS-u Kličković je 2017. izašao iz te partije, reaktivirao Prvu SDS, ispred koje je 2018.bio kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH, da bi 2020.nastupio u dresu Socijalističke partije.

Izvor: Gerila