Naslovna Najnovije Gordana Tadić razriješena dužnosti glavnog tužioca

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavnog tužioca

Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a utvrdila je da je glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić počinila disciplinske prekršaje, zbog čega je smijenjena s ove funkcije. Ipak, Tadić ima pravo žalbe, a do završetka procesa nastaviće voditi Tužilaštvo BiH.

U aprilu ove godine, podsjećamo, Kancelarija disciplinskog tužioca (UDT) VSTV BiH podnijela je disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljke Tužilaštva BiH i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Tužba protiv glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH i to: tačke 8, odnosno „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“, te tačke 17, odnosno “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta”.

Protiv nje je podnesena i tužba iz tačke 22, odnosno „ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili van suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“.

Prva tačka disciplinske tužbe protiv tužene glavne tužiteljkeTužilaštva BiH Gordane Tadić odnosi se na svjesno zanemarivanje obaveze i naloga Savjeta da se predmeti tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Druga tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primijenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka obezbjedi pokretanje postupka personalnih bezbjednosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Savjeta da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

U pogledu treće tačke, navodi se odnose na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja vezanog za najam stana.

(Klix)