24.7 C
Banja Luka

Govedarica: Ne postoji veći zagovornik hrvatskih interesa, a da nije Hrvat, od Milorada Dodika!

Čović je samo jedna karika u lancu prijateljskih veza Dodika i hrvatskog političkog establišmenta. Nije Čović svojevremeno isposlovao kod Dodika predaju Jasenovačke građe već neki drugi faktori. Isto tako, nije Čović taj koji je kod predsjednika Hrvatske Milanovića, koji inače nije HDZ, isposlovao blisku saradnju njih dvojice već su u pitanju neki drugi odnosi. Prisjetićete se da je nekadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarević prilikom obilježavanja Maestrala, znala da obavezno svrati u institucije Republike Srpske na šoljicu kave kod njega. Ne postoji veći zagovornik hrvatskih interesa, a da nije riječ o Hrvatu, od Milorada Dodika – kaže u ekskluzivnom intervjuu za Skener.info Vukota Govedarica, visoki funkcioner SDS.

SKENER.INFO: Kako ocjenjujete poslednju posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske?

GOVEDARICA: Kada analizirate zaključke i neke detaljelje sa sjednice uočićete dva veoma zanimljiva momenta. Prvi je momenat u kome aktuelna vlast šalje poruku da su se predomislili i da se vraćaju u zajedničke institucije sa obavezom da tobože uvažavaju stavove institucija iz Republike Srpske. Brzo je isparila ona priča da nema povratka i odlučivanja dok se ne opozove Inckova nametnuta odluka i da je sve što je svojevremeno rečeno kada je odluka nametnuta, bila jedna obična farsa. S druge strane, režim je priznao da od vraćanja prenesenih nadležnosti takođe nema ništa i da BiH može samo egzistirati putem dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda kako to Ustav BiH predviđa. Taj zaključak NSRS u prevodu znači da sve nadležnosti koje su prenešene dogovorom entiteta, jedino se dogovorom entiteta mogu i vratiti. To je poruka režima Vašingtonu i Briselu da su shvatili da su se preigrali i da ovaj put ne očekuju da će doći neka nova Ketrin Ešton. I drugi momenat koji je veoma zanimljiv a to je rečenica koju izgovara Dragan Čović da je BiH zakoračila u Dejton 2 ali da Srbi to još uvijek nisu vidjeli. Ako uzmemo da je lider HDZ-a u pravu, mogu li Srbi u tom Dejtonu 2 dobiti više nego što trenutno imaju? Složićemo se da ne možemo i da ne bi smjeli davati povode za takav avanturizam, što vođa režima u Repubilici Srpskoj odavno radi tražeći načine da na tim provokacijama vraća posrnuli rejting. Sve u svemu, pomalo je otužno bilo slušati pojedince kako su im puna usta Bosne i Hercegovine a do nazad mjesec dana ta ista Bosna i Hercegovina im je bila odvratna. Jedna od najtežih stvari koja može da vam se dogodi u politici je ona kada vas stignu vlastite riječi.

SKENER.INFO: Koja je tajna veza Dodika i Čovića pa su ovako vezani jedan za drugog, šta ih toliko veže?

GOVEDARICA: To je optička varka. Čović je samo jedna karika u lancu prijateljskih veza Dodika i hrvatskog političkog establišmenta. Nije Čović svojevremeno isposlovao kod Dodika predaju Jasenovačke građe već neki drugi faktori. Isto tako, nije Čović taj koji je kod predsjednika Hrvatske Milanovića, koji inače nije HDZ, isposlovao blisku saradnju njih dvojice već su u pitanju neki drugi odnosi. Prisjetićete se da je nekadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarević prilikom obilježavanja Maestrala, znala da obavezno svrati u institucije Republike Srpske na šoljicu kave kod njega. Ne postoji veći zagovornik hrvatskih interesa, a da nije riječ o Hrvatu, od Milorada Dodika. Nažalost on ne vidi da predstavlja samo jednu najobičniju upotrebnu vrijednost hrvatskih interesa od koje srpski narod u Bosni i Hercegovini generalno nema nikakvu korist ili je nekada i negdje prihvatio pozadina takvog djelovanja. Naravno, ne trebati imati sumnju da Dodik i Čović imaju savršeno dobre odnose.Vidjeli ste kako se on javlja na njegov poziv tokom konferencije za štampu što otkriva posebnu bliskost između njih dvojice. U svakom slučaju, ta era specifično dobrih odnosa između Dodika i hrvatske političke elite će se završiti tako što će on biti upotrijebljen za izlazak bosanskohercegovačkih Hrvata iz nacionalne krize ili njegovim odlaskom sa vlasti.

SKENER.INFO: Hoće li Dodik još jednom prevariti srpski narod i šta je činiti opoziciji da to spriječi?

GOVEDARICA: Hrvate i Bošnjake prevariti neće ali nažalost Srbe je prevario mnogo puta. Politika koju on vodi nikada nikome nije napravila problem izuzev Srbima. To je politika farse i iluzije za koju on posjeduje i vještinu ali i mehanizme. Onaj ko pokuša tu farsu da razbije može vrlo lako postati žrtva pokušaja otrežnjenja od proizvedene iluzije. Ali između odgovorne politike koja nekada zna da bude gorka i populističke politike koja je uvijek pitka ali i lažna, ja biram ovo prvo. Od prvog momenta sam tvrdio i sada tvrdim da je teorija kako će SNSD vratiti Republici Srpskoj prenesene nadložnosti manipulacija i najobičnija predizborna laž i da nemate pravo da jednostrano donosite odluke ako ste predhodnodno te iste odluke donosili bilateralno. Prošlo je skoro dva mjeseca od te famozne posebne sjednice NSRS, koja je bila najavljena u oktobru, a da li je Radovan Višković obavijestio Fadila Novalića da je Republika Srpska povukla sporazume o prenesenim nadležnostima sa entiteta na BiH po pitanju odbrane, pravosuđa i uprave za indirektno oporezivanje? Nije i niti će, ali ga je zvao za neka druga pitanja. Ostalo je još četiri mjeseca da Vlada predloži zakone kojim se formiraju ove institucije u Republici Srpskoj. Hoće li do toga doći? Neće, zato što to nikada nije ni bio plan naših vlastodržaca. Ako Dodik i njegovi drugovi i drugarice iz partije, ispoštuju zaključke NSRS i formiraju vojsku Republike Srpske, VSTS i indirektno oporezivanje prenesu na Republiku Srpsku, ja ću se gospodi javno izviniti, saopštiti da sam totalno loše procijenio aktuelnu situaciju i povući ću se iz politike.

SKENER.INFO: Svjedoci smo neriješenih mnogobrojnih afera, papci, prisluškivanje, ikona, vila u Beogradu, kiseonik, respiratori, poljska bolnica itd. Zašto opozicija nije agresivnija da se te afere riješe?

GOVEDARICA: Opozicija je u nekim navedenim aferama bila dovoljno agresivna a u nekima nije. Činjenica je da su se tek odlaskom Tadićke i Tegeltije neke stvari u pravosuđu počele da pomjeraju sa mrtve tačke, ili je u pitanju slučajnost u šta nisam baš sklon povjerovati. Opozicija je u avgustu i septembru prošle godine i više nego bila agresivna što je rezultiralo protestnim skupom u Banjaluci. Šta je režimu preostalo izuzev da krenu u radikalizaciju odnosa i zaustavljanje posrnulog rejtinga tvrdeći da će vratiti Republici Srpskoj sve nadležnosti koje su nekada prenijeli, htjeli mi to sebi priznati ili ne, na ustavan način. Jedan problem su riješili tako što su napravili drugi i to veliki problem i samim tim zatrpali sve što im nije išlo na ruku u tom momentu. Nažalost trebalo je dosta vremena da prođe kako bi javnost shvatila da je obmana naroda bila jedini cilj režima.

SKENER.INFO: Šta to opozicija nudi narodu da bi okrenuo leđa aktuelnoj vlasti?

GOVEDARICA: Nemam niti jednu sumnju da je aktuelna vlast narodu i dosadila i dojadila. Ovdje je samo pitanje da li će se SDS i ostali koji preferiraju promjene ponuditi kao rješenje i alternativa. Naravno, to podrazumijeva da opozicija ponudi kredibilne kandidate kojima će narod vjerovati da te prijeko potrebne promjene sa svojom pobjedom mogu istinski ostvariti. Ostalo je stvar političke kreacije, znanja i vještine. I svakako, odgovora na pitanje kako zaštititi izbornu volju građana. Sa druge strane, treba imati na umu da se borimo protiv onih za koje izbori predstavljaju borbu na život i smrt. U uređenim društvima odlazak sa vlasti predstavlja potpuno prirodnu pojavu ali pošto mi ne živimo u uređenom društveno-političkom sistemu onda izbori za njih zaista predstavljaju borbu na život i smrt. Oni na taj način doživljavaju izbornu trku. Za sve ove godine ogrezli su u političkom razbojništvu tako da njima pobjeda na izborima obezbjeđuje političku zaštitu koja im je garancija da neće odgovarati pred narodom. I ne samo to, politička zaštita im omogućava da upravljaju državom na vaninstituconalan način tretirajući narod, teritoriju i institucije sopstvenim vlasništvom. To moramo da prekinemo i da stvorimo sistem koji će Republiku Srpsku zaštititi od svakog pojedinca ili političke grupacije. Ali prije svega opozicija treba građanima da ponudi kandidate kojima građani vjeruju da su spremni donijeti promjene. Republika Srpska mora postati pravna država. To je ključ i opstanka i prosperiteta našeg naroda.

SKENER.INFO: Kako komentarišete propale neumske pregovore?

GOVEDARICA: Oni kojima ne odgovara zaštita integriteta izbornog procesa već dosadašnji model sprovođenja izbora su prezadovoljni a oni koji su se naivno ponadali da bi se mogli stvoriti uslovi za poštene izbore mogu samo biti ogorčeni. Primijetio sam da je one koji su navijali da pregovori propadnu u finišu ohrabrio Kristijan Šmit, prije nego što su pregovori u Neumu okončani, porukom da će se bez obzira na sve, izbori održati u oktobru ove godine. Mislim da ne postoje uslovi za održavanje poštenih izbora i da opozicija na nivou BiH treba istovremeno odgovoriti i Šmitu i drugima da izbora ne može biti u ovakvim okolnostima. Američki ambasador Nelson smatra da je glasačka kutija najbolje oružje u borbi protiv korupcije. Ako mi dozvolite, našalio bih se doskočicom „dobro jutro Kolumbo, Amerika je iza ćoška“. Uvjeren sam da bi bila velika greška ukoliko bi SDS ali i druge partije iz opozicije zdravo za gotovo prihvatile propale pregovore izbornog zakona koji prije svega treba da obezbijedi izbore koji su po volji glasača a ne brojača. Zna li Šmit da je na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju nestalo 17 hiljada glasova? Neko tom gospodinu mora kazati da je riječ o pokradenim glasovima a možda je najbolje da mu to saopšti Nelson.

SKENER.INFO: Da li je realno, kao što neki analitičari najavljuju, da pravo kandidovanja neće imati Čović, Dodik i Izetbegović i šta bi to značilo za BH političku scenu? 

GOVEDARICA: Mislim da nije realno da se tako nešto dogodi. Opoziciji u Republici Srpskoj, trebaju uslovi za poštene izbore a ne sankcije za njihove političke protivnike. Svakako na takvu odluku niko ne može uticati izuzev onih koji bi je mogli donijeti i sprovesti. Kao što rekoh, smatram da ona nije realno moguća ali kada bi kojim slučajem i bila, onda bi se moglo zaključiti da bi taj spisak ogrezlih u korupciji mogao biti poduži ne isključujući niti jednog pojedinca niti bilo koje druge političke organizacije. Ako ništa bilo bi za nijansu poštenije. Naravno, ovo poštenije stavite pod znake navoda.

(Skenerinfo)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here