Naslovna Najnovije Građani biraju jedno, dobiju drugo: U parlamentu Srpske i stranke koje NISU...

Građani biraju jedno, dobiju drugo: U parlamentu Srpske i stranke koje NISU BILE NA IZBORIMA

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Fulurija

Još dva poslanika iz Narodne skupštine Republike Srpske prekjuče su promijenila stranački dres čime je nastavljena praksa prekrajanja izborne volje građana, koja traje već godinama.

Riječ je o Željku Babiću, koji je prošli mjesec isključen iz SDS pod obrazloženjem da je „šurovao“ sa vlasti, tačnije sa SNSD, i Draganu Galiću, koji je do juče zvanično bio u PDP.

Galić je time šokirao sve svoje partijske kolege, ali i stranačke šefove, jer je bez ikakve najave ušao u novoformiranu partiju NPS, na čijem čelu se nalazi Darko Banjac, a da prethodno nije nikoga iz PDP obavijestio da odlazi iz stranke i šta je razlog tome.

Bilo sedam, sada 10

Da su izbori davno izgubili svoju svrhu, jer građani biraju jedno, a nakon izbora dobiju drugo, već odavno je poznato. Dovoljno je samo pogledati sadašnju strukturu NSRS, i to samo dvije i po godine nakon izbora, pa da sve bude jasno.

Od formiranja desetog saziva NSRS, pa do danas, u parlamentu Srpske je oformljeno nekoliko novih stranaka, brojni poslanici su iz opozicije prešli u vlast, a bilo je i onih koji su iz vlasti otišli u opoziciju.

Tako je u parlament Srpske nakon opštih izbora 2018. godine ušlo sedam stranaka, dok ih danas imamo 10.

Riječ je o DEMOS i NPS, koje su nastale cijepanjem DNS, te SPS koja je nastala cijepanjem SP. Time imamo situaciju da u skupštini danas imamo stranke koje uopšte nisu ni bile na izborima 2018. godine!

Regija Birač

Koliko se mijenja izborna volja građana možda najbolje ilustruje podatak da niko od parlamentaraca iz regije Birač (Izborne jedinice 7), izuzev onih iz SNSD i Zajedno za BiH, više nije u stranci u kojoj su bili u momentu kada su birani za poslanike.

Spomenka Stevanović je izabrana da predstavlja DNS u NSRS, ali se ona nakon izbora priključila novoformiranom DEMOS, dok je Kostadin Vasić u skupštinu ušao ispred SDS, ali je u međuvremenu prešao u US. Savo Vulić je u skupštinu ušao sa liste SP RS, a danas je u SPS, dok je Dragan Galić u NSRS ušao na kompenzacijski mandat PDP, a sada je u NPS.

Prekrajanje izborne volje vidljivo je i na primjeru poslaničkih klubova. U NSRS je nakon izbora bilo šest klubova poslanika i dvije poslaničke grupe, a danas se broj klubova poslanika popeo na devet.

SDS najveći “gubitnik”

Zanimljivo je da je NDP u skupštinu ušla kao opozicija, ali je odmah na početku promijenila ploču i priključila se vlasti. U međuvremenu, iz vladajuće koalicije je izašao DNS, koji su nakon toga napustila dva poslanika, koji su sada dio NPS.

Dio vladajuće koalicije nije ni SPS, koja broji pet poslanika. Međutim, odlazak nekih u opoziciju i izbacivanje SPS iz koalicije nije mnogo naštetilo vladajućoj strukturi, jer su se u međuvremenu pojavili „preletači“ koji su opozicione dresove zamijenili onim u vlasti.

Najviše njih napustilo je SDS, koja je na izborima 2018. godine osvojila 16 poslaničkih mandata, a danas ima 11 poslanika. Imala bi i manje da im se u međuvremenu nije pridružio Milan Radović iz DNS.

Ništa bolje nije prošao ni DNS, koji je na izborima 2018. godine osvojio 12 poslaničkih mandata dok danas u skupštinskim klupama tu stranku predstavlja pet poslanika.

“Pojačanja”

Najveća vladajuća stranka, SNSD, na izborima je osvojila 28 mandata, ali se u međuvremenu Klubu poslanika te stranke pridružio i Mijo Perkunić, koji je prethodno bio na listi Zajedno za BiH, te Danijel Jošić iz SDS.

Socijalistička partija je nakon izbora imala sedam poslanika, a danas Klub poslanika ove stranke čine četiri parlamentarca, od kojih je jedan iz SDS – Darko Mitrić.

I Ujedinjena Srpska, koja je u parlament ušla sa tri poslanika, dobila je pojačanje iz SDS – Kostadina Vasića.

Zahvaljujući SDS, i SPS je dobio pojačanje u vidu petog poslanika, nakon što je u njihove redove nedavno ušao Milan Tubin. Još jedan poslanika SDS, Nebojša Marić, više nije dio Kluba poslanika te stranke već djeluje kao nezavisni poslanik i dio je vladajuće koalicije.

I NDP nije prošla bez turbulencija. U skupštinu je ušla sa četiri poslanika, a danas ih ima tri, jer ih je u međuvremenu napustio Krsto Jandrić, koji djeluje opoziciono.

Loša poruka

Politikolog Darko Kuzmanović mišljenja je da konstantna previranja na političkoj sceni predstavljaju veoma lošu poruku za građane, koji postaju potpuno sluđeni političkim transferima koji se događaju gotovo na mjesečnom nivou.

– Ono što ne treba izgubiti iz vida jeste i sociološki momenat u cijeloj priči s „preletačima“ jer, posmatrajući političku scenu i katastrofalnu institucionalnu organizaciju, građani ne gube samo povjerenje u političare i sistem u cjelini već se narušava i međusobno povjerenje unutar samog društva. To ostaje prepreka ukupnom razvoju političkog bića naroda, a indirektno utiče i na sam ekonomski razvoj – ističe Kuzmanović.

Dodaje da se ne sjeća da je igdje u svijetu zabilježen ovako visok stepen političke korupcije, što samo pokazuje koliko su naši političari „pohlepni“ i koliko je njihova želja za novcem nezajažljiva.

Narikače

Najveću krivicu za ovu pojavu, po Kuzmanovićevom tumačenju, snose zapravo oni koji danas „nariču“ nad svojom tužnom sudbinom.

– A to su opozicione partije i pojedinci koji su dali legitimitet kupovini poslanika 2014. godine, nakon čega je to postala praksa, što je bilo i za očekivati. SDS i ostale partije opozicije morale su izaći tada na proteste za šta su i te kako imale i povoda i opravdanja, te zaustaviti rad institucija koje nisu imale ni legitimitet niti legalitet – smatra Kuzmanović.

Ništa, međutim, kako dodaje on, nije urađeno, a danas zbog svog sterilnog djelovanja te 2014. godine ispaštaju i oni koji nisu djelovali – SDS ponajviše, ali i sami građani.

Kuzmanović ističe da nove mlade političke snage i nova lica ulijevaju povjerenje i nadu da bismo uskoro mogli gledati bolje dane na našoj sumornoj političkoj sceni.

Antić: Prelijetanja ostaju nekažnjena

Politički analitičar Velizar Antić ističe da su u razvijenim demokratijama prelasci iz jedne u drugu političku partiju u ovom obimu apsolutno nezamislivi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Navodi da ni u tim zemljama nije isključeno da se desi da političar pređe iz jedne u drugu političku partiju. Međutim, kako ističe Antić, ti prelazi se obično dešavaju između partija koje su ideološki bliske.

– Kod nas to nije slučaj i prelasci obično nemaju veze s ideologijom i politikama koje zastupa stranka u koju se prelazi, već se obično radi o zadovoljenju ličnog interesa političara koji mijenja stranački dres. To nam govori da se nalazimo u društvu koje nije dostiglo viši stepen demokratskog razvoja i čije stanovništvo je daleko od demokratske političke kulture, da i dalje živi u podaničkoj političkoj kulturi – kaže Antić.

Dodaje da u takvoj kulturi ovakvi prelazi ostaju nekažnjeni na izborima i to je razlog zašto uopšte do njih i dolazi. Kada bi narod na izborima kažnjavao ovakve poteze, Antić je sasvim siguran da političari ne bi ni prelazili u druge partije u ovom obimu kao što je to slučaj danas.

 

Srpska Info