Naslovna Najnovije Građani i dalje vraćaju kredit Dodikovog savjetnika od 5.000.000KM

Građani i dalje vraćaju kredit Dodikovog savjetnika od 5.000.000KM

0
Građani Republike Srpske i dalje vraćaju kredit od 5 miliona maraka koje je uzelo Javno preduzeće Nikola Tesla čiji je direktor bio Dragan Vučetić, nekadašnji savjetnik Milorada Dodika.

Prilikom otvaranja ovog preduzeća najavljena je masovna proizvodnja električnih automobila u Krajini  i proizvodnja tekstila u Hercegovini. Međutim svi poslovi su propali, Vučetić je pobjegao, a građanima Republike Srpske ostali su milionski dugovi.

Građani Republike Srpske i dalje vraćaju kredite koje je vlast Republike Srpske predvođena SNSD-om obezvijedila bivšem savjetniku predsjednika ove stranke Draganu Vučetiću. Samo u prošloj godini  isplaćeno 679 hiljada maraka javnog novca,  zbog kredita koje je podizao Vučetić, a za koje je garantovala Republika Srpska. Ipak to nije sve, U Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta, jasno se vidi da i dalje postoje milionski dugovi.

Pored toga u izvještaju se pominju i milionski dugovi preduzeća Nikola Tesla Banjaluka odnosno Biteks Bileća,  , a koji nastaju po osnovu zateznih kamata.  Bezuslovne garancije  za kredite Dragana Vučetića, koji je tada bio savjetnik Milorada Dodika, narodna skupština daje 2013. godine, uprkos zahtjevima opozicije da to ne rade.

Od obećanja SNSD-ovih funkcionera da će Vučetić proizvoditi elektroautomobile i tekstil nije bilo ništa. Projekat je propao nakon čega Vučetić bježi u Njemačku i nedostupan je o domaćim organima gonjenja jer ima njemačko državljanstvo. Novinari koji od početka prate odnos vlasti prema Draganu Vučetiću kažu da se nakon toliko godina stiče utisak da je sve bilo smišljeno kako bi javni novac završio u privatnim džepovima.

Istraga protiv Dragana Vučetića pokrenuta je tek kada je on   napustio Bosnu i Hercegovinu, a Njemačka je odbila da ga izruči domaćim pravosudnim organima. Projekti su propali, milionske iznose vraćaju građani, a odgovornosti nema ni za Vučetića ni za vrh republičke vlasti koji mu je davao sulude garancije.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: