Naslovna Republika Srpska Banja Luka: Premijera filma “Sinovi Srpske” (VIDEO)

Banja Luka: Premijera filma “Sinovi Srpske” (VIDEO)

0

U Banjaluci je večeras premijerno prikazan dokumentarni film “Sinovi Srpske” o Prvoj gardijskoj motorizovanoj brigadi Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, o njenom ratnom putu i doprinosu odbrani Republike Srpske.

Ovaj dokumentarni film, u režiji Miodraga Zarkovića iz Beograda, nastao je kao idejni projekat Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske da se na neposredan način oda pošta poginulim pripadnicima ove brigade.

Film “Sinovi Srpske” nastao je na inicijativu Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Oni su u februaru prošle godine došli na ideju da se snimi dokumentarni film o brigadi koja je bila zaboravljena i o kojoj se malo znalo nakon rata.

U filmu je prikazan ratni put ove brigade na brojnim ratištima i vojnim akcijama u kojima je učestvovala od njenog osnivanja do kraja rata. To su ratišta oko Goražda i Žepe, akcije `Cerska 93`, `Lukavac 93`, olovsko ratište, bihaćko ratište i, ono za šta je Garda najviše vezana, planinama Treskavica i Bjelašnica.

Prva gardijska motorizovana brigada dala je nemjerljiv doprinos, što se, prije svega, ogleda u činjenici da su većina od oko 240 poginulih gardista bili mladi momci od 18, 19 ili 20 godina. Naglasak filma je, kaže reditelj, na ljudskim sudbinama u teškim vremenima.

U filmu o svojim iskustvima u tom ratnom periodu govore i mladi gardisti, ali i pripadnici starijih generacija gardista nekadašnji američki političari i novinari koji su, na neki način, svjedočili o žigosanju Srba 1992. godine kao ratnih zločinaca i agresora.

Prva gardijska motorizovana brigada je osnovana na Bogojavljenje 1993. u Han Pijesku, a u julu iste godine se, nakon operacije “Lukavac”, dislocira u Kalinovik.

(TV K3)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: