Naslovna Najnovije Grand Trade ponovo jedini ponuđač za zgradu UiO BiH

Grand Trade ponovo jedini ponuđač za zgradu UiO BiH

0

Očekivano, firma Grand Trade jedina je dostavila ponudu nakon objavljenog javnog oglasa za kupovinu objekta za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje u Banjaluci. Ponuda je teška gotovo 100 miliona maraka.

Grand Trade dostavio je odvojene ponude, jednu za poslovni prostor površine 12 280 kvadrata vrijednu 71,1 milion maraka a drugu za parking prostor površine 4 740 kvadrata vrijednu 27,4 miliona maraka.

Komisije UiO će u narednom periodu vršiti postupak evaluacije pristigle ponude u smislu ispunjenosti svih uslova traženih u javnom oglasu objavljenom 13.12.2023. godine”, piše u odgovoru UiO BiH za Gerila info.

U ovoj upravi napominju da problem smještaja polušavaju da riješe od 2007. godine.

Do danas je UiO pokušala u četiri navrata da kupi gotov objekat u Banjaluci, međutim, i ovi postupci su bili neuspješni. S obzirom na loše uslove u kojima rade službenici UiO zaposleni u Glavnoj kancelariji u Banjaluci i ekstremno loše uslove u kojima rade službenici zaposleni u Regionalnom centru Banjaluka svi zaposleni očekuju konačno rješenje ovog problema“, navode u Upravi za indirektno oporezivanje.

Grand Trade u vlasništvu jednog od kumova Milorada Dodika, Mile Radišića, godinama se pominje kao jedini kandidat koji će Upravi za indirektno oporezivanje da proda zgradu u Banjaluci. Riječ je o zgradi koja je izgrađena u centru Banjaluke preko puta Narodne skupštine u takozvanom “Picinom parku”. Gradnja te zgrade prije desetak godina izazvala je velike proteste građana u Banjaluci ali i dovela do sukoba policije sa porodicom Vulić koja nije pristala da proda svoje imanje neposredno uz gradilište.

Godinama se spekuliše i da je stvarni vlasnik Grand Trade Milorad Dodik ali to nikada nije dokazano. Sam Radišić je to demantovao.

Jedini vlasnik 100 odsto sam ja i vrijeme će pokazati sve“, rekao je Radišić prije nekoliko godina.

zgrada Grand Trade u Banjaluci u kojoj su već smještene različite kompanije

Njegova firma, inače, kada je krenula u realizaciju posla oko izgradnje zgrade imala je dva zaposlena radnika. Projekat je bio vrijedan 250 miliona maraka. Radišić je 2014. godine pravosnažno osuđen zbog malverzacija sa akcijama Medicinske elektronike u Banjaluci na tri godine zatvora. On se, nakon što je bio u bjekstvu, duže od godinu dana, u novembru 2015. godine pojavio na kapijama KPZ Tunjice. Kaznu je odležao.

Ja mislim da Mile Radišić nije uzalud robijao i nije ležao na robiji da bi dozvolio sebi da nakon toga država ne kupi zgradu od njega. Tako da mislim da će to biti realizovano i da ne postoji ni minimum šanse da se tu pojavi neko drugi i u suštinu mu otme gotov posao“, kazao je Goran Dakić, banjalučki novinar.

Opozicija u Republici Srpskoj vjeruje da je najnoviji pokušaj prodaje zgrade Grand Trade-a UiO rezultat dogovora Milorada Dodika sa svojim koalicionim partnerima na nivou BiH.

Ovo je rezultat dogovora, vi znate da je sva zategnutost između SNSD, stranaca i Trojke u Sarajevu splasnula kada je izglasan novac za ovu zgradu. Sada je raspisan tender, ide se u realizaciju i kum, gospodin Radišić, koji je presuđen za kriminal dobiće još jedan posao od SNSD i ove države“, rekao je u decembru, kada je raspisan tender, poslanik PDP Igor Crnadak.

Nebojša Vukanović poslanik Liste za pravdu i red vjeruje da su bošnjački političari “popustili Dodiku”.

To govori da su Konaković, Nikšić i Trojka prodali građane BiH i da su popustili Dodiku jer je jasno da iza tog projekta i njegovog kuma stoji Milorad Dodik. Te takozvane patriote BiH uzimaju od građana pozamašne svote novca da bi napunili džepove Milorada Dodika i njegovih kumova“, rekao je Nebojša Vukanović.

Pristigle ponude za prodaju poslovnog prostora Upravi za indirektno oporezivanje u sjedište ove uprave u Banjaluci otvorene su u ponedeljak 15. januara. Uprava za indirektno oporezivanje za potrebe kupovine poslovnog prostora na računu ima oko 70 miliona maraka. To je u ovom trenutku skoro dovoljno za poslovni prostor po cijeni koju je ponudio Grand Trade. ne i za parking mjesta.

GERILA info

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube