Naslovna Najnovije Grenel: Nakon odlaska Trampa, pogoršani odnosi Beograda i Prištine

Grenel: Nakon odlaska Trampa, pogoršani odnosi Beograda i Prištine

0

Odnosi Beograda i Prištine pogoršani su nakon odlaska Donalda Trampa sa mjesta predsjednika SAD, ocijenio je bivši američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel.

Povodom tri godine od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, Grenel je istakao da je aktuelni predsjednik SAD Džozef Bajden jasno stavio do znanja da Balkan nije prioritet.

Grenel je ocijenio da su odnosi Beograda i Prištine narušeni zbog napuštanja diplomatskog, političkog i ekonomskog vođstva aktuelnog američkog predsjednika Bajdena.

On smatra i da je naivno računati na inostranu poslovnu ekspanziju u regionu, gdje je fizička bezbjednost ljudi i imovine garantovana prisustvom NATO trupa.

Grenel je u izjavi za portal „Kosovo onlajn“ ocijenio da je odluka Bajdena da ustupi američki diplomatski i ekonomski angažman u regionu analitičkoj paralizi EU samo pogoršala stvari, te ukazao da je pokazatelj da su poništena dostignuća Trampa to što moratorijum za članstvo takozvanog Kosova u međunarodnim institucijama nije produžen.

Vašingtonskim sporazumom, potpisanim 4. septembra 2020. godine je, između ostalog, bio dogovoren moratorijum na godinu dana, odnosno da Priština neće raditi na ulasku u međunarodne institucije i organizacije, a Beograd neće sprovoditi diplomatske aktivnosti čiji je cilj povlačenje odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Glavni akcenat ekonomskog dokumenta, koji je imao 16 tačaka i dvije verzije, bio je na osnivanju razvojnog fonda i otvaranje regionalne Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu.

Neke od tačaka ticale su se izrade studije u vezi sa jezerom Gazivode, izgradnje auto-puta Beograd-Priština, obnove željezničkog saobraćaja, a data je i podrška inicijativi „Otvoreni Balkan“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube