Naslovna Izdvajamo Grupa Vagnerovaca krenula prema Poljskoj

Grupa Vagnerovaca krenula prema Poljskoj

0

Grupa od 100 vojnika iz ruske privatne vojne kompanije “Vagner” približila se bjeloruskom gradu Grodno, blizu granice sa Poljskom.

“Situacija postaje sve opasnija… Najvjerovatnije će oni (Vagnerovci) biti prerušeni u bjeloruske graničare i pomoći ilegalnim migrantima da dođu na poljsku teritoriju i destabilizuju Poljsku”, rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Glivicama, na zapadu Poljske, a prenio je Rojters.

Oni će najvjerovatnije pokušati da uđu u Poljsku pretvarajući se da su ilegalni migranti i to predstavlja dodatnu pretnju, istakao je Moravjecki, ne navodeći izvor svojih informacija.

Poljska, bivša članica Varšavskog pakta koja je punopravna članica NATO od 1999. godine, zabrinuta je zbog mogućeg prelivanja rata na njenu teritoriju od kada su Rusi napali Ukrajinu u februaru 2022. godinu. Poljska je ranije ovog mjeseca počela da premiješta više od 1.000 vojnika na istok zemlje usljed sve veće zabrinutosti da bi prisustvo “Vagnerovaca” u Bjelorusiji moglo bi da dovede do povećanja napetosti na njenoj granici, prenosi Tanjug.

Anton Motolko, osnivač bjeloruskog opozicionog projekta Hajun koji prati vojnu aktivnost u zemlji, rekao je za Rojters da njegova grupa nije videla nikakve dokaze o tome da se pripadnici “Vagnera” približavaju Grodnu. Grad ima potencijalno značajan položaj s obzirom da je u blizini koridora Suvalki, strateškog pojasa duž poljsko-litvanske granice, koja dijeli Bjelorusiju, saveznicu Rusije, od ruske enklave Kalinjingrad.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube