Naslovna Izdvajamo Haos na Kosmetu: Pucali na Srbe, mnogo povrijeđenih, bačeno 30 šok bombi

Haos na Kosmetu: Pucali na Srbe, mnogo povrijeđenih, bačeno 30 šok bombi

0

Više građana srpske nacionalnosti povrijeđeno je danas u napadu pripadnika KFOR-a i tzv. kosovske policije u Zvečanu na sjeveru Kosova i Metohije.

Pripadnici KFOR-a pokušali su silom da uvuku predstavnike Srpske liste unutar kordona, poslije čega je bačeno više od 30 šok bombi, uz upotrebu suzavca.

Kako javljaju reporteri sa lica mjesta, jedan momak teško je povrijeđen, nakon što su pripadnici KFOR-a upotrijebili šok bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja.

Povrijeđeni su hitno prebačena u KBC Kosovska Mitrovica.

Nekoliko saniteta parkirano je u centru grada i pružaju prvu pomoć ljudima koji su povrijeđeni.

Gradom odjekuju eksplozije, a dim je prekrio ulice koje vode ka opštini.

Vučević: Vučić naredio vojsci najvišu borbenu gotovost

Sirene za vazdušnu opasnost, suzavci i detonacije čuje su se danas u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, dok novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ulaze u opštinske kancelarije, javljaju lokalni mediji.

Predsjednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, saopštio je ministar odbrane Miloš Vučević i dodao da je situacija na KiM dramatična.

Vučić se na ovaj potez odlučio zbog nasilja koje specijalna policija Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom u Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću. Takođe, šef države zatražio je od NATO da se pod hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

„Sve ono na šta je predsjednik Vučić upozoravao danima i nedeljama da Priština srlja dalje u eskalaciju i sprovođenje terora nad srpskom zajednicom prije svega na sjeveru KiM i skretao pažnju međunarodnoj zajednici i posrednicima u dijalogu između Prištine i Beograda se, nažalost, pokazalo tačnim“, rekao je Vučević za TV Pink.

Snajper u zgradi Opštine Zvečan

Nemiri na Kosovu i Metohiji danas su eskalirali napadom KFOR-a građane srpske nacionalnosti.

Da skandal bude još veći, potrudila se i tzv. kosovska policija.

Naime, na jednom od prozora na zgradi Opštine Zvečan, u kojoj se nalaze pripadnici tzv. kosovske policije, primjetan je i snajper.

Cijev snajperske puške viri na prozoru između dvije spoljne jednice klima uređaja.

To je još jedna potvrda terora koji sprovodi Kurtijev režim na KiM.

Predstavnici zemalja Kvinte sa Kurtijem

Ambasadori pet zemalja Kvinte danas u Prištini razgovaraju s predsjednikom Vlade tzv. Kosova Albinom Kurtijem o najnovijim događajima na sjeveru pokrajine.

Sastanak predstavnika SAD, Britanije, Njemačke, Italije i Francuske uslijedio je nakon ponovljenih poziva tih država od petka da prištinska vlada povuče slanje albanskih gradonačelnika u zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Pet zemlja su ranije osudile odluku policije tzv. Kosova da prisilno obezbijedi pristup opštinskim zgradama na sjeveru.

Šok bombom na izvještača Tanjuga

Tanjug javlja da je povređen i njihov izvještač, nakon što mu je šok bomba pala pod noge.

Novinar ima bol u nozi i blago krvarenje.

Nekoliko saniteta parkirano je u centru Zvečana i pružaju prvu pomoć ljudima koji su povrijeđeni.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube