Naslovna Izdvajamo HAOS U NAJAVI! Britanske i njemačke letjelice išle presresti ruski avion

HAOS U NAJAVI! Britanske i njemačke letjelice išle presresti ruski avion

0

Britanske i njemačke letjelice prvi su bili usmjereni na presretanje ruskog aviona u NATO-u, saopštila je Velika Britanija tokom noći u jeku pojačanih napetosti nakon obaranja američkog drona iznad Crnog mora.

Dva lovca lansirana su u utorak kako bi presreli ruski avion za dopunu goriva u vazduhu koji je letio blizu estonskog vazdušnog prostora i nije odgovarao na komunikacije, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je saopštilo da je to bila prva misija za saveznike u okviru planiranog zajedničkog NATO nadzora vazdušnog prometa, ali je sama po sebi bila rutinska misija za letjelice.

„Bili smo natjerani da presretnemo avion koji se približavao estonskom vazdupnom prostoru. Identifikovali smo ga i pratili dok je prolazio blizu vazdušnog prostora NATO-a“, rekao je pilot typhoona iz 9. bombarderske eskadrile, u izjavi odbrane.

Potom je nastavio:

„Mi ćemo presresti sve letjelice koji ne komuniciraju s kontrolom vazdušnog prometa ili nisu na priznatom planu leta kako bismo bili sigurni da znamo ko su i održali sigurnost letenja za sve korisnike vazdušnog prostora.

Zatim je dodao:

„Kao pilot borbenog aviona ovo je bio rutinski posao, iako sam letio zajedno s njemačkim kolegom. Jasno je da su se sve naše obuke i naporan rad isplatili jer smo besprijekorno djelovali zajedno.“

Ministar oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, Džejms Hipi rekao je da zajedničko raspoređivanje „jasno pokazuje našu kolektivnu odlučnost da izazovemo svaku potencijalnu prijetnju granicama NATO-a“.

Misija je uslijedila nakon onoga za što su SAD rekli da je ruski borbeni avioni Su-27 ispustio gorivo i na kraju se sudario s američkim dronom MQ-9 Reaper, prisiljavajući američke snage da ga obore u međunarodnim vodama, prenosi „9 News„.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube