22.7 C
Banja Luka

Hapšeni službenici Poreske uprave vraćeni na posao

Dvojica od trojice službenika Poreske uprave Republike Srpske, koje je MUP uhapsio 25. oktobra, vraćena su na posao, saznaju „Nezavisne novine“.

U pitanju su Miloš Janjić i Dejan Lazić, koji su, zajedno sa radnim kolegom Urošem Zecom, uhapšeni u akciji „Modular 2“.

Iz MUP-a Srpske su nam rekli da su trojicu radnika Poreske uprave Republike Srpske uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet, a na osnovu naredbe Okružnog suda Banjaluka, u akciji usmjerenoj na otkrivanje koruptivnih krivičnih djela.

Iz MUP-a dodaju da su protiv osumnjičenih, dan nakon hapšenja, podnijeli izvještaj Republičkom javnom tužilaštvu, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta.

Uz navođenje inicijala, iz MUP-a su precizirali da su prvoosumnjičeni Uroš Zec i drugoosumnjičeni Dejan Lazić prijavljeni za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, a za koju je prijavljen i trećeosumnjičeni Miloš Janjić.

Sva trojica su, dakle, 26. oktobra sprovedena u Republičko javno tužilaštvo, koje je zatražilo da im se odredi pritvor. Okružni sud u Banjaluci taj prijedlog uvažava te 27. oktobra trojicu službenika šalje iza brave.

Iz Okružnog suda tada su otkrili da im pritvor može trajati do mjesec dana, počev od 25. oktobra, kada su uhapšeni. Kanije, odnosno 22. novembra, isti sud odlučuje da Zecu pritvor produži za još mjesec dana. Njegova dvojica radnih kolega su puštena da se u nastavku postupka brane sa slobode. Potom su se vratili u Poresku upravu.

Iz Poreske uprave Republike Srpske su za „Nezavisne novine“ potvrdili da je državni službenik Uroš Zec još privremeno udaljen s posla, dok su Miloš Janjić i Dejan Lazić vraćeni na posao.

„Kako su državni službenici Miloš Janjić i Dejan Lazić pušteni iz pritvora, a prema njima nije potvrđena optužnica za krivično djelo učinjeno u vršenju njihovih poslova i zadataka, oni su i vraćeni na posao“, rečeno nam je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Napominju da se i sama istraga u odnosu na njih može okončati donošenjem naredbe o obustavi istrage.

„Takođe, Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, koje sprovodi istragu protiv imenovanih, na traženje Poreske uprave Republike Srpske, nije dostavilo činjenice i dokaze na osnovu kojih bi Poreska uprava Republike Srpske mogla cijeniti da li su imenovani činili radnje koje predstavljaju povrede radne dužnosti i koje bi dovele do eventualnog pokretanja disciplinskog postupka protiv istih, a u kom slučaju Zakon o državnim službenicima daje mogućnost njihovog privremenog udaljenja sa posla“, naveli su iz Poreske uprave Republike Srpske.

Kako dodaju, iz uvida u spise predmeta Poreske uprave Republike Srpske proizlazi da u njima nema dokaza o činjenicama koje su iznošene u sredstvima javnog informisanja, te da tim dokazima, ako ih ima, raspolaže isključivo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

„Stoga, svako ograničavanje prava i sloboda lica bez čvrstih dokaza bi predstavljalo kršenje Ustavom i međunarodnim pravom zagarantovanih ljudskih prava i sloboda. Posebno ukazujemo na jedno od osnovnih načela krivičnog postupka, pretpostavku nevinosti, prema kojoj se svako smatra nevinim dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica“, navode iz Poreske uprave Republike Srpske.

(Nezavisne) Foto:BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here