Naslovna Najnovije Hapšenja grupe Zlatana Ćuka- Ćuk u bjegstvu

Hapšenja grupe Zlatana Ćuka- Ćuk u bjegstvu

0

Tokom rada po predmetu Državna agencija za istrage i zaštitu je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa Tužilaštvom i Policijom Savezne Republike Njemačke, EUROPOL-om i kancelarijom FBI pri Ambasadi Sjedinjenih Amerčkih Država u Bosni i Hercegovini.

Zlatan Ćuk se povezuje sa Škaljarskim klanom. On je bio uhapšen u Bijeljini u akciji ‘Kristal’ zajedno sa starletom iz Srbije Tijanom Ajfton. Svi su bili osumnjičeni za prostituciju.

Pripadnici SIPA-e i MUP-a RS hapse na 13 lokacije na područuju Bjeljine i Ugljevika.

Kako je saopšeno iz Tužilaštva BiH, osim hapšenja provode se i pretrese objekata i vozila koja koriste osumnjičeni.

Radi se o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni dešifriranjem Sky i Anom aplikacija, a predmet se odnosi na bijeljinsku grupu osumnjičenih.

Kako saznaje Raport, hapse se pripadnici klana koji je vodio Zlatan Ćuk.

Ćuk je bjekstvu, a smatra se jednin od većih snabdjevača drogom u RS.

Zlatan Ćuk se tako povezuje sa Škaljarskim klanom. On je bio uhapšen u Bijeljini u akciji ‘Kristal’ zajedno sa Tijanom Ajfton, srbijanskom starletom. Svi su bili osumnjičeni za prostituciju.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se radi o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni dešifrovanjem Sky i Anom aplikacija, a predmet se odnosi na bijeljinsku grupu osumnjičenih.

Tužilaštvo BiH, sa partnerskim agencijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, radi na istrazi protiv osumnjičenih koji se terete da su duži vremenski period činili krivična djela organizovanog kriminala, povezana sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga, pranjem novca stečenog nezakonitim aktivnostima i druga povezana krivična djela.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će u zakonskom roku od 24 sata biti predati postupajućem tužiocu koji će izvršiti ispitivanja osumnjičenih i donijeti odluku o daljim aktivnostima, prijedlogu pritvora ili mjera zabrane i daljim istražnim radnjama u predmetu.

I Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) je saopštila da su policijski službenici, zajedno sa policijskim službenicima Ministrastva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas, u sklopu operativne akcije „Golden“, na području Bijeljine i Ugljevika započeli pretrese poslovnih i  stambenih objekata i pokretnih stvari na 14 lokacija kao i privremeno oduzimanje dokumentacije od jednog pravnog lica.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Neovlašten promet opojnih droga“, „Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe„  i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi  i privremeno oduzimanje dokumentacije se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Tokom rada po predmetu Državna agencija za istrage i zaštitu je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa Tužilaštvom i Policijom Savezne Republike Njemačke, EUROPOL-om i kancelarijom FBI pri Ambasadi Sjedinjenih Amerčkih Država u Bosni i Hercegovini.

Uzimajući u obzir da je operativna akcija „Golden“ u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno.

(BN Foto: Ilustracija)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube