20.7 C
Banja Luka

Haški sud izdao nalog za hapšenje dva ruska oficira

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je naloge za hapšenje komandanta dalekometne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergeja Kobilaša i komandanta Crnomorske flote Viktora Sokolova, navodi se u saopštenju suda.

„Danas, 5. marta 2024. godine, pretpretresno veće Drugog međunarodnog krivičnog suda… izdalo je naloge za hapšenje dva lica, gospodina Sergeja Ivanoviča Kobilaša i gospodina Viktora Nikolajeviča Sokolova, u kontekstu situacije u Ukrajine za navodne zločine počinjene najmanje od 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023. godine“, navodi se u tekstu dokumenta.

U dokumentu suda se tvrdi da oni navodno imaju razloga da vjeruju da su „Kobilaš i Sokolov odgovorni za raketne napade koje su njihovi podređeni izveli na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu tokom navedenog perioda“.

Sud takođe smatra da su „ovi napadi bili usmjereni na civilne objekte, a oni koji su se u to vrijeme mogli klasifikovati kao vojni, pretrpjeli su prekomjernu štetu“. Osim toga, „pričinjena je kolateralna šteta civilima“, dodaje se u dokumentu.
„Sadržaj potjernica je proglašen ‘tajnim’ u cilju zaštite svjedoka i osiguravanja bezbjednosti istrage“, navodi se u saopštenju.

U martu prošle godine, pretpretresno vijeće suda izdalo je nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i dječijeg ombudsmana Mariju Lvovu-Belovu. Oni se, između ostalog, terete i za „deportaciju djece“ koju su ruske vlasti spasile od granatiranja ukrajinskih oružanih snaga i odvele ih iz zone borbenih dejstava u bezbjedna područja.
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here