24.7 C
Banja Luka

Srpska se i danas zadužila, ovaj put za 40 miliona KM

Republika Srpska zadužila se danas novom emisijom obveznica za 40 miliona maraka. Aukcija obveznica s rokom dospijeća od 5 godina obavljena je putem Banjalučke berze. Obveznice su prodate uz kamatu od 6 posto.

Planirani iznos je bio 40 miliona KM, a ukupna vrijednost pristiglih ponuda je 43,2 miliona maraka.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske se zadužila za 22 miliona KM aukcijom trezorskih zapisa 22. februara. Planirani iznos emisije bio je 20 miliona maraka, a pristigle su ponude u iznosu od oko 22 miliona, koje su i prihvaćene. Kamata na  emitovane vrijednosne papire iznosi 4 posto, a datum dospijeća je 22. avgust 2024. godine.

U istom mjeseca, 7. februara na Banjalučkoj berzi Vlada se zadužila za 40 miliona maraka emisiji obveznica, nominalne vrijednosti pojedinačne hartije od vrijednosti 1.000 KM

Kamatna stopa je fiksna 6 posto na godišnjem nivou, a emisija je bila 100 odsto uspješna, jer je ukupna vrijednost pristiglih ponuda bila 53,7 miliona KM.

Prvo ovogodišnje zaduženje Vlade Republike Srpske bilo je 25. januara, nepun mjesec dana nakon posljednjeg prošlogodišnjeg zaduženja i to za gotovo milion maraka više nego što je planirano.

Planirani iznos šestomjesečne emisije trezorskih zapisa bio je deset miliona marakaa prihvaćena je ponuda od 11 miliona maraka po kamatnoj stopi od četiri posto.

Navedimo na kraju da su za razliku od zapisa, obveznice dugoročni vrijednosni papiri.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here