Naslovna Republika Srpska Helikopterski servis RS: Kad je stigao poziv iz Federacije, poletjeli smo za...

Helikopterski servis RS: Kad je stigao poziv iz Federacije, poletjeli smo za 20 minuta

0

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske rekao je da helikopteri iz RS i danas učestvuju u gašenju požara u Federaciji BiH, te da su juče reagovali vrlo spremno kada je stigao poziv Civilne zaštite iz FBiH.

“U 15 je stigao poziv Federalne uprave civilne zaštite RS, u 15.20 već smo uzletjeli,“ rekao je Kusturić.

Jedan helikopter je letio zbog izviđanja, a drugi je za četiri časa i 15 minuta, na požarište u regionu Jablanice izbacio 20 tona vode.

“Požar se proširio, ali ništa od kuća i stanovništva nije ugroženo. Na dijelu gdje je najžešće, bacili smo 20-ak tona vode da se vatra ne spusti prema putu,“ objasnjo je Kusturić.

Helikopteri su prethodno stavili pod kontrolu požarišta u Srpskoj, gdje još tinjaju vatre, posebno u Hercegovini, ali ništa nije kritično.

Za gašenje požara osposobljen je višenamjenski helikopter “augusta 119“ koji je kupljen u Italiji prije tri godine, a u Helikopterskom servisu se nadaju da će se uskoro stvoriti uslovi da Srpska nabavi još jedan helikopter sličnog tipa.

Napominje da su za dva mjeseca imali oko 330 letova samo za potrebe gašenja požara, ne računajući medicinske evakuacije u RS, a povremeno i u Federaciji kada god bi stigao takav zahtjev.

(Mondo)