Naslovna Republika Srpska Hercegovina na dobrom razvojnom putu?!

Hercegovina na dobrom razvojnom putu?!

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i generalni direktor ERS Luka Petrović sastali su se sa predsjednikom Poslovnog sistema Svislajon Takovo Rodoljubom Draškovićem u Trebinju.

Višković je naglasio da je potrebno čuti mišljenje privrednika koji ulažu u Republiku Srpsku i zapošljavaju veliki broj ljudi.

„Kad god imate želju da sjednete i razgovarate, uvijek se rješenje može pronaći. Prije svega uvažam gospodina Draškovića kao najvećeg privredniak u ovom dijelu Republike Srpske. Neko ko ulaže i zapošljava ljude, on mora biti partner institucija Republike Srpske i njegov stav i mišljenje morate da čujete. Nažalost, bar po pitanju gospodina Draškovića u nekom momentu nije bilo te konekcije i onda tada dozvoljavate da se pojave razne spekulacije i razna nezadovoljstva što nije dobro ni za institucije ni za Republiku Srpsku“, rekao je Višković.

Premijer je istakao da je Rodoljub Drašković čovjek koji radi ne samo u Srpskoj i regiji, nego poznaje situaciju i šire, te je neophodno poslušati njegov stav o određenim pitanjima.

„Upoznao sam ga sa našim ekonomskim pokazateljima koji su u prvih šest mjeseci ove godine bolje po svim elementima nego 2019. godine. Životno pitanje za daljni razvoj ovog dijela Republike Srpske je prije svega infrastruktura, ne samo putevi nego i aerodrom koji je nasušna potreba. Mi smo u proceduri pribavljanja ekološke dozvole, tražimo mišljenje susjednih zemalja i ta procedura je u toku. Ako ne bude primjedbi, idemo dalje ka građevinskoj dozvoli i u početak radova. Žila kucavica ovog dijela je putna infrastruktura i povezivanje ovog dijela Hercegovine sa starom Hercegovinom i ostatkom Republike Srpske. Na Vladi smo donijeli odluku da u sljedeće dvije godine izdvojimo 30 miliona KM za izgradnju novog puta od Tjentišta prema Drini, most na Drini i prelazimo na putni pravac Foča-Šćepan Polje“, rekao je Višković.

Drašković je nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske poručio da će sva sporna pitanja u narednom periodu biti riješena i da je privredni razvoj Hercegovine na dobrom putu.

„Otvorili smo prostor za razvoj turizma i kako znate da je Trebinje proglašeno prvom turističkom destinacijom u svijetu. Jedino trebinju nedostaje bolničko-klinički centar i ima problema grad sa lokacijom. Ja nudim besplatno lokaciju na Gradu Sunca za gradnju bolničko-kliničkog centra. Na gradu je da seorganizuje i da krenemo u tom pravcu. Drugo pitanje je saobraćaj. Dok su se tamo gradili slijepi auto-putevi, u Hercegovini idemo kozijim stazama. Premijer je obećao i radimo. Mislim da ćemo za dvije godine dobiti kvalitetan put jer to je najuže grlo u saobraćajnoj infrastrukturi Foča-Trebinje. Aerodrom ide svojim putem, nadam se da će država zajedno sa Srbijom riješiti to pitanje“, rekao je Drašković.