Naslovna Izdvajamo HEROJ RUSIJE POGINUO U UKRAJINI: Cela Srbija je gledala film o njegovoj...

HEROJ RUSIJE POGINUO U UKRAJINI: Cela Srbija je gledala film o njegovoj jedinici (FOTO)

0
U blizini Hersona poginuo je veteran Aleksandar Artemjev, koji se borio u sastavu čuvene 9. čete u Avganistanu, prenosi portal Baza na svom Telegram kanalu.

Ovaj 56-godišnji Rus se u avgustu dobrovoljno prijavio da ide u zonu specijalne vojne operacije (SVO). Prema rečima rođaka, Artemjev nije želeo da gleda kako mladi dečaci umiru u Ukrajini i želeo je da ih zaštiti.

Poslat je u Hersonsku oblast. Dana 30. septembra, tokom jedne od bitaka, u njegov rov je uletela tenkovska granata. Artemjev je želeo da spase svog druga, ali ga je geler pogodio u leđa. Drugi vojsik je ranjen u ruku, a veteran Avganistana je poginuo. Preživeli vojnik je ispričao porodici Artemjeva o njegovoj smrti.

Telo avganistanskog veterana je odvezeno u Moskvu i sahranjeno. Posthumno je nagrađen Ordenom za hrabrost.

Artemjev, koji je poginuo kod Hersona, služio je u Avganistanu od 1984. godine, ali je neposredno pre bitke za čuvenu kotu 3234 njegov vojni rok bio završen i vratio se kući, napominje Baza.

Bitka na koti 3234, jedna od najpoznatijih epizoda rata u Avganistanu, počela je 7. januara 1988. godine. Tada su avganistanski mudžahedini krenuli u napad na visove kako bi otvorili pristup putu Gardez-Host.

9. četa se sastojala od 39 ljudi, na njih je krenulo 200 do 400 mudžahedina, ali su sovjetski vojnici izvršili svoj zadatak – neprijatelj nije uspeo da se probije na put i da prekine kretanje konvoja. U 9. četi je poginulo šest vojnika, još 28 je ranjeno. Gubici napadačke strane su nepoznati.

Godine 2005. reditelj Fjodor Bondarčuk je snimio film „9. četa“ o bitkama na koti 3234, u kojem su glumili Aleksej Čadov, Artur Smoljaninov i Konstantin Krjukov. Radnja filma se u mnogo čemu razlikovala od stvarnih događaja, zbog čega je kritikovan, a u Srbiji je imao veliku gledanost.

 

Izvor: Pravda

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube