Naslovna Svijet Hiljade Čeha na ulicama Praga: Predsjednik je izdajnik, Republika je ugrožena!

Hiljade Čeha na ulicama Praga: Predsjednik je izdajnik, Republika je ugrožena!

Skoro 10.000 Čeha protestovalo je u Pragu protiv predsjednika Miloša Zemana, pozivajući ga da odstupi s dužnosti zbog njegovih, kako tvrde, proruskih stavova kojima nije mjesto u članici Evropske unije.

Skup je organiziran nakon što je Zeman prošle nedjelje sugerisao da Rusija nije nužno odgovorna za eksploziju u skladištu streljiva 2014. godine u Češkoj u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Zeman je kazao da se ne može isključiti mogućnost da se dogodila nesreća.

Češka vlada prije toga je objavila da sumnjiči dvojicu ruskih špijuna, one koji su osumnjičeni i da su otrovali Sergeja Skripalja i njegovu kćer u Britaniji 2018. Moskva odbacuje sve optužbe.

Učesnici protesta su pozvali senatore da podignu ustavnu tužbu protiv Zemana zbog izdaje što bi dovelo do njegove smjene. Protesti su održani i u drugim gradovima.

– Moramo reći jasno „ne“ utiču na predsjednika Zemana zbog stajališta naše zemlje prema Rusiji – rekla je Hana Strašakova, portparolka okupljenih Milion trenutaka za demokrstiju koja je organizovala protest na kojem se po procjenama policije okupilo 10.000 ljudi.

Slogan protesta bio je „Predsjednik prešao liniju, Republika je ugrožena“.