26.7 C
Banja Luka

Hoće li Dodik prodati odluke NSRS za dio vlasti?

„Budući da je za sutra najavljen sastanak Milorada Dodika sa „Osmorkom“ o učešću u vlasti, postavljamo pitanje da li će Dodik, koji je izjavio da će voditi istu politiku kao do sada, vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj ostaviti kao strateški cilj ili će odluke NSRS prodati za dio vlasti u BiH – rekao je narodni poslani Milanko Mihajilica.

– Sutra, 10. decembra, tačno je godinu dana otkada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke kojima se obavezuje Vlada Republike Srpske da uputi u proceduru zakone na osnovu kojih bi se formirala Vojska, Visoki sudski i tužilački savjet i Uprava za insirektno oporezivanje Republike Srpske, te ističe i već jednom prolongirani rok za ispunjavanje ovih zaključaka. Budući da je za sutra najavljen sastanak Milorada Dodika sa „Osmorkom“ o učešću u vlasti, postavljamo pitanje da li će Dodik, koji je izjavio da će voditi istu politiku kao do sada, vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj ostaviti kao strateški cilj ili će odluke NSRS prodati za dio vlasti u BiH – rekao je narodni poslani Milanko Mihajilica.

Кaže da slična pitanja treba postaviti i liderima „Osmorke“:

– Кako su ovi zaključci obavezujući jer su usvojeni u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske, vidjećemo da li su za godinu dana promijenili stavove i da li im je prihvatljivo da se Republici Srpskoj vrate nadležnosti. Budući da se radi o nekim od najznačajnijih pitanja budućeg funkcionisanja BiH, očekujem da se nedvosmisleno očituju o stvarima za koje se zalaže njihov vjerovatno budući partner u BiH vlasti. Da li „Osmorka“ dolaskom u Banjaluku na godišnjicu donošenja zaključaka i dan kada su trebali biti provedeni, šalje poruku da im je ponovno osnivanje Vojske Republike Srpske i drugih institucija prihvatljivo? To bi zasigurno bio značajan iskorak za odnose u BiH  – kaže Mihajilica.

Mihajilica je istakao da nije ispoštovan još jedan rok koji je Vladi Republike Srpske dala NSRS, te da očekuje da ćemo do kraja godine imati posebnu sjednicu NSRS na kojoj će se odlučivati o formiranju, odnosno vraćanju navedenih institucija na nivo Republike Srpske.

(BN/ foto: arhiva/BN)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here