Naslovna Izdvajamo Hoće li Dodika PROGLASITI NESPOSOBNIM i zabraniti gradnju „Buk Bijele“: Danas počinje...

Hoće li Dodika PROGLASITI NESPOSOBNIM i zabraniti gradnju „Buk Bijele“: Danas počinje paklena dvodnevna sjednica Ustavnog suda BiH

0

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas u deset časova počinje dvodnevnu 124. plenarnu sjednicu, a na dnevnom redu je nekoliko tačaka koje bi mogle dodatno da zapale političku scenu u BiH.

Druga tačka dnevnog reda je zahtjev 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske nastalog u vezi sa dodjelom koncesija.

U pitanju su koncesije za hidroelektrane na Drini koje zajedno planiraju da grade Srpska i Srbija, a kamen temeljac za „Buk bijelu“ već je položen.

Ustavni sud BiH je ljetos već razmatrao ovaj predmet, ali je prije donošenja konačne odluke dao tromjesečni rok zajedničkoj komisiji za koncesije da pokuša da riješi taj problem.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Međutim, zbog opstrukcija iz FBiH komisija nije uspjela da zauzme bilo kakav stav, zbog čega će Ustavni sud morati da prelomi.

Bošnjački poslanici su tražili da gradnja HE bude zabranjena, jer smatraju da koncesiju može dati jedino BiH.

Treća tačka sjednice je zahtjev Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti člana 12 st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga BiH.

U pitanju je odredba koja zabranjuje nošenje vjerskih odjevnih predmeta u OS BiH, zbog koje je jedna od pripadnica OS ranije udaljena iz vojske.

FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Ništa manje neće biti zanimljiv ni stav Ustavnog suda BiH po zahtjevu Aljoše Čampare, ministra unutrašnjih poslova FBiH, da u skladu sa članom 8.8 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za vršenje funkcije koju obavlja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ranije je Čampara izjavio da, zbog opstrukcija, Ustavni sud BiH treba Dodika da proglasi privremeno nesposobnim kako bi se umjesto njega birao novi član Predsjedništva BiH.

– Ustavni sud može odlučiti da je član Predsjedništva BiH privremeno nesposoban za vršenje svoje funkcije. Ako je član Predsjedništva BiH privremeno nesposoban da obavlja svoju funkciju u smislu stava (1) ovoga člana, tada zamjenjujući tog člana preuzima prava, dužnosti i odgovornosti onesposobljenog člana Predsjedništva BiH, dok Ustavni sud BiH ne donese odluku da taj član nije više privremeno nesposoban za obavljanje funkcije – piše u Izbornom zakonu BiH.

Inače, na početku sjednice će novi sudija Ustavnog suda BiH, Ledi Bianku, položiti zakletvu. U pitanju je tzv. međunarodni sudija koga je predložio predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Bianku je albanske nacionalnosti, zbog čega je negodovao srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, koji je izrazio sumnju u objektivnost novog sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: