Naslovna Društvo Hramu u Bileći potrebna hitna obnova

Hramu u Bileći potrebna hitna obnova

0
БИЛЕЋА, 10. фЕБРУАРА /СРНА/ - Храму Светог Архангела Михаила у Трновом Долу код Билеће, из 14. вијека, који је национални споменик БиХ, потребна је хитна обнова те је добродошла помоћ свих добронамјерних људи.

Hramu Svetog Arhangela Mihaila u Trnovom Dolu kod Bileće iz 14. vijeka, koji je nacionalni spomenik BiH, potrebna je hitna obnova kako ne bi došlo do njegovog urušavanja.

Bilećki sveštenik Aleksandar Grčić rekao je da je crkva u jako lošem stanju i da su se ranije pukotine dodatno povećale.

– Krov prokišnjava, pa smo skinuli drvo i stavili limenu ploču da malo zaštitimo. U oltaru su dvije rupe, nisam znao odakle rupe u podu i onda sam, kada je padala kiša, shvatio da iz istočnog zida teče voda kao mali potok i da su te rupe neka vrsta odvoda – rekao je Grčić.

On je dodao da je i ikonostas propao, a da su zapadni i južni zid ispupčeni i da postoji mogućnost da se sruše.

– Uskoro bismo mogli ostati bez ove svetinje, ako se ubrzo nešto ne učini – upozorio je Grčić.

 Foto: Srna

On je naveo da je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa ranije pripremio projekat kompletne obnove crkve, ali da nedostaje sredstava.

Prema ranije pripremljenim projektima, za obnovu Hrama za koji se pretpostavlja da je najstariji u Hercegovini, potrebno je oko 50.000 KM.

Mještani, kako je rekao, imaju volju i želju da pomognu i da rade, ali nemaju sredstava, iako su akciju podržali brojni dobrotvori.

Crkva je velikog istorijskog i duhovnog značaja i u njoj se, kako je istakao bilećki sveštenik, služi četiri puta godišnje, kada se okuplja brojni narod iz raznih krajeva, kao i mnogo djece.

Foto: Srna

Hram se nalazi u neposrednoj blizini magistralnog puta Bileća-Gacko u Trnovom Dolu.

Obnova crkve radi se sa blagoslovom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, a svi ljudi dobre volje mogu da pomognu uplatom na račun: 562- 00881640325-54 kod NLB Banke.

U ovom hramu se, prema predanju, pričestila srpska vojska predvođena vojvodom Vlatkom Vukovićem pred odlazak na Kosovski boj 1389. godine, kao i pred boj na Bilećkom polju 1388. godine sa Osmanlijskom vojskom, kada su Turci teško poraženi i zaustavljeni.