18.7 C
Banja Luka

Hrana svake sedmice sve skuplja, vlast Srpske nudi samo prazna obećanja!

Hrana u Republici Srpskoj za godinu dana poskupila je 20 odsto. Vlasti u Srpskoj očigledno nemaju nikakav interes ili se ne trude da naprave bilo kakvo olakšanje građanima i uspore rast cijena energenata i smanjenja opterećenja poreza jer su u ovom momentu, čini se, važniji drugi problemi kao što su izbori.

Inflacija u Srpskoj donosi sve veće izazove, gorivo je dodatno poskupilo što je uzrokovalo i lančana poskupljenja ostalih proizvoda, a najviše osnovnih životnih namirnica.

Međutim, to vlast u Srpskoj ne brine jer sva obećanja za pomoć građanima ostaju samo to, obećanja ili puke najave pomoći. Zato s druge strane, građani strahuju da neće imati novca za podmirivanje osnovnih životnih potreba ako se nebriga nadležnih nastavi u budućnosti.

Kada je riječ o Evropskoj uniji, cijene hrane na nivou svih članica porasle su u prosjeku 8,9 odsto,dok u Republici Srpskoj 20 odsto. Stručnjaci kažu da je jedan od razloga rasta cijena to što je vlastita proizvodnja hrane u Srpskoj niža i samim tim se više uvozi ali i to što trgovina u ovom trenutku ostvaruje ekstraprofit i diže cijene zbog psihološkog momenta potrošača koji gomilaju zalihe.

 „Imamo potrošače koji su pronašli na ulju u našim trgovinama da je berba 2016 i ovde se radi o zalihama o kojima smo pričali da  postoje i da kupujemo robu koje ima u zalihama  i nije roba koja je juče stigla na tržište. Očekujemo da se preduzmu one mjere koje će omogućiti da dođe do barem zaustavljanja cijena na ovom nivou ili osnovnih životnih namirnica koje su otišle a svakodnevno imamo najave da će nešto poskupjeti i evo ovih dana su najave da će ponovo poskupjeti brašno i proizvodi od brašna“, kaže Murisa Marić, Udruženje potrošača Don Prijedor.

Koliko cijene nekontrolisano rastu, najbolje se može vidjeti po cijeni litre jestivog ulja, koja sad već prelazi 5, a u nekim marketima čak i 6 maraka. Da bi se spriječio dalji rast cijena goriva i svih namirnica, potrebno je da država reaguje ali sve što su nadležni u Srpskoj do sada uradili je interventna nabavka pojedinih proizvoda ali konkretnog poteza u tom slučaju još nije bilo. Iz resornog ministarstva kažu da neće biti problema sa dostupnošću hrane nego sa cijenama.

 „Nećemo imati problem da nemamo dovoljno hrane ali treba očekivati da se cijene neće značajno mijenjati, mislim da neće biti dodatnih poskupljenja ali neće biti ni značajnijeg pada cijena“, kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Postavlja se pitanje da li će se vlasti u Srpskoj povesti primjerom Poljske koja je ukinula akcize na gorivo i PDV na osnovne životne namirnice, ili Turske koja je smanjila PDV na jedan odsto jer da ima volje kod vladajućih struktura, bilo bi i metoda i mjera ali čini se da vlast to jednostavno ne želi učiniti.

Crveni alarm za povlačenje konkretnih poteza odavno je upaljen jer ako se ne reaguje na vrijeme u narednim godinama mogli bi smo imati ekonomsku krizu većih razmjera.

(BN/B.Vinčić)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here